Wat is de Wmo?
De Wmo regelt hulp en ondersteuning bij uw dagelijks leven. Wat de Wmo precies is, leest u hier.
Heeft u hulp nodig bij het dagelijks leven? Bijvoorbeeld door een handicap, ziekte of ouderdom? De gemeente kan u helpen bij het vinden van de juiste zorg of hulp via de Wmo. Hieronder leest u wat de Wmo is. En wanneer u er gebruik van kunt maken.
- Veel mensen vragen hulp aan hun familie, vrienden, kennissen of buren. Kan uw omgeving deze hulp niet bieden? Dan kan professionele hulp nodig zijn.
- Op www.hulpwijzerdenhelder.nl vindt u organisaties die u misschien kunnen helpen.
- Komt u er zelf niet uit? Dan kan hulp misschien vanuit de Wmo geregeld worden. Dan kunt u bij de gemeente een melding maken.
Vaak kan uw hulpvraag al opgelost worden met een algemene voorziening. Een algemene voorziening is toegankelijk voor iedereen. U kunt hier ook gebruik van maken als u geen ziekte, handicap of andere beperking heeft. Een algemene voorziening is geen maatwerkvoorziening vanuit de Wmo.
Voorbeelden van algemene voorzieningen
- Boodschappenservice
- Buurthuis voor sociale contacten
- Glazenwasser
- Maaltijdservice
- Persoonlijk alarmsysteem
- Thuiszorgwinkel voor tijdelijke uitleenartikelen, bijvoorbeeld een douchestoel, toiletstoel of een tijdelijke rolstoel
- Valys vervoer, verder reizen dan 5 OV-zones of 25 kilometer (1 zone = 4 à 5 kilometer) vanaf uw woonadres
Voorbeelden van Wmo maatwerkvoorzieningen
- Begeleiding
- Beschermd Wonen
- Dagbesteding
- Driewielfiets
- Hulp bij het huishouden
- Rolstoel
- Scootmobiel
- Taxivervoer
- Woningaanpassing
De Wmo is er voor mensen die zich niet vanuit hun eigen kracht in het dagelijks leven kunnen redden. Hierbij gaat het om de ‘zelfredzaamheid’ en ‘participatie’.
Eigen kracht
In de Wmo staat dat inwoners een eigen verantwoordelijkheid hebben over hoe zij hun leven inrichten en deelnemen aan de samenleving. Lukt het u niet zo goed om uzelf te redden in uw dagelijks leven of om mee te doen in de samenleving, dan wordt er vanuit de Wmo verwacht dat u eerst uw ‘eigen kracht’ inzet om de problemen die u heeft op te lossen. Eigen kracht is dus alles wat u er zelf aan kunt doen om uw problemen op te lossen of te voorkomen. Bijvoorbeeld: u zoekt iemand die u kan helpen bij het huishouden, u koopt zelf een hulpmiddel of u spaart alvast voor de verhuizing van een gelijkvloerse woning.
Zelfredzaamheid
Als u problemen heeft bij het uitvoeren van uw zelfredzaamheid kunt u hulp krijgen uit de Wmo. Als u zelfstandig dagelijkse taken in uw leven kunt doen bent u volgens de Wmo zelfredzaam. Te denken valt aan: boodschappen doen, koken, administratie bijhouden, huis schoonmaken enzovoort. Hoe u deze taken doet hangt af van uw situatie. Zo kan het zijn dat u bij bepaalde taken wel hulp nodig heeft. Als u met hulp taken wel kan uitvoeren, bent u zelfredzaam. Op www.hulpwijzerdenhelder.nl vindt u organisaties die u misschien kunnen helpen.
Participatie
Als u problemen heeft bij het participeren kunt u hulp krijgen uit de Wmo. Participeren betekent meedoen aan de samenleving door bijvoorbeeld deel te nemen aan activiteiten, het doen van (vrijwilligers)werk, contacten onderhouden met familie, buren, vrienden en nieuwe mensen leren kennen.
Soms kunt u niet geholpen worden met algemene voorzieningen. Dan kunt u in aanmerking komen voor een maatwerkvoorziening. Een maatwerkvoorziening is hulp voor u persoonlijk. Bijvoorbeeld een scootmobiel, huishoudelijke hulp, dagbesteding, begeleiding of een aanpassing aan uw huis.
Een maatwerkvoorziening kan in Zorg in Natura (ZIN) of in een Persoonsgebonden budget (PGB) geleverd worden.
- Zorg in natura (ZIN): U krijgt zorg of ondersteuning van een zorgaanbieder waar gemeente Den Helder een contract mee heeft gesloten.
- Persoonsgebonden budget (PGB): PGB is een geldbedrag waarmee u zelf zorg bij een hulpverlener inkoopt. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Meer informatie vindt u op de pagina Pgb voor regelen zorg.
Het is belangrijk om te weten dat niet alle problemen opgelost kunnen worden. Bij het verstrekken van een maatwerkvoorziening kijken wij naar de goedkoopst passende oplossing. De gemeente helpt u wél om zoveel mogelijk zelfstandig verder te kunnen gaan met uw dagelijks leven. Met hulp en zorg die écht nodig is.