Melden schade, overlast of misdaad
Ziet u iets in de gemeente wat kapot is? Moet er iets worden opgeruimd zoals zwerfvuil? Of ervaart u overlast, bijvoorbeeld door hondenpoep? Meld het bij de gemeente.
Of doe een melding met de app van Fixi. U kunt de app hier downloaden:
Fixi in Google Play Store
Fixi in Apple App Store
Meer informatie
Hieronder vindt u meer informatie die handig kan zijn als u iets wilt melden.
Heeft u een vraag over Fixi? Kijk dan bij veelgestelde vragen over Fixi.
Wilt u iets melden over de afvalinzameling? Meld dat dan bij HVC. Dumping van afval of zwerfafval meldt u bij de gemeente.
Afval melden bij HVC
In de gemeente Den Helder zamelt HVC het afval in. HVC heeft regels voor afvalinzameling. Heeft u een klacht, melding of vraag over de afvalinzameling?
Bijvoorbeeld :
- Uw afvalbak is niet geleegd.
- De ondergrondse container is vol.
- U wilt grof afval laten ophalen.
- De afvalkalender
Melden bij de gemeente
Dumping van afval meldt u bij de gemeente.
Bijvoorbeeld:
- Vuilniszakken staan naast een afvalcontainer.
- Grof afval wordt zonder afspraak of op de verkeerde dag neergezet.
- Zwerfafval
- Gedumpt (bedrijfs)afval
- Olie op straat of in het water
Na uw melding bij de gemeente
Een toezichthouder controleert of afval verkeerd is aangeboden en of degene die het afval heeft aangeboden bekend is. Is deze persoon bekend, dan krijgt die persoon een boete of worden er maatregelen getroffen. De gemeente maakt namelijk veel kosten voor het verwijderen van gedumpt afval.
Schade aan een brug, tunnel, viaduct of sluis? Meld het bij de gemeente.
Ervaart u overlast door een hond? Bijvoorbeeld bijten, loslopen of hondenpoep? Dat kunt u melden bij de gemeente. Niet bij elke melding komt de gemeente in actie. Dat hangt af van de ernst van de situatie.
Hebt u in de straat last van ratten, wespen of ander ongedierte? Meld het bij de gemeente.
Treft u gewonde en of dode dieren aan? Meld het bij de dierenambulance.
Wilt u weten waar u uw hond mag uitlaten? Of heeft u een andere vraag over honden? Kijk dan op www.denhelder.nl/honden.
Hondenpoep
Het is verplicht om overal hondenpoep op te ruimen. De gemeente reageert niet op elke melding over hondenpoep. Is er sprake van extreme overlast? Of overlast die lang duurt? Meld dit dan bij de gemeente. De gemeente bekijkt dan welke oplossing past bij het probleem. Bijvoorbeeld extra controle door handhavers. Of misschien is een adoptiebak mogelijk. Ook kan de gemeente u adviseren hoe u samen met uw buurtgenoten aandacht kan vragen van hondenbezitters voor de overlast die u ervaart.
Blaffende honden
Springen, blaffen of grommen is niet verboden. Ook niet als iemand er last van heeft. De gemeente kan hier niets tegen doen. Blaft de hond als de buren weg zijn? Misschien weten ze het niet? Loop even langs of doe een kaartje bij de buren in de bus.
Loslopende honden
Ziet u eenmalig een loslopende hond? Dan hoeft u geen melding te maken. Op het moment dat handhavers ter plekke zijn, is de hond vaak al weg. Loopt de hond vaker los? Maak dan wel een melding bij de gemeente. Deze wordt dan geregistreerd. Als er meerdere meldingen zijn, nemen de handhavers de locatie mee in de surveillance. Als de handhavers zien dat een hondeneigenaar de hond laat loslopen waar dat niet mag, geven zij een waarschuwing of bekeuring.
Bijtende honden
Bent u of een van uw huisgenoten gebeten door een hond? Meld dit dan bij de gemeente. Team Openbare Orde en Veiligheid neemt contact met u op. Ook wordt de politie erbij betrokken voor bijvoorbeeld een aangifte.
Gevaar: bel 112
Bel bij acuut (levens)gevaar 112. Doe dit alleen als er direct actie ondernomen moet worden door bijvoorbeeld de politie, ambulance of brandweer.
Direct melden
Ziet u openbaar groen dat onderhoud nodig heeft? Dat horen we graag van u. Wij gaan er snel mee aan de slag.
U kunt bijvoorbeeld een melding doen over bomen, struiken of onkruid op straat. Wanneer er grote takken loshangen, willen wij dit graag weten. We willen gevaarlijke situaties natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.
Staat de boom of struik op eigen terrein? Dan is de eigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud.
Ervaart u overlast van een bedrijf of persoon? Bijvoorbeeld geluid, stank of vernieling? Hier leest u waar u dit kunt melden.
Bij (geluids)overlast van uw buren kunt u contact opnemen met een buurtbemiddelaar, een mediator (een conflictbemiddelaar) of de politie. Bij Buurtbemiddelking Den Helder vindt u meer informatie over bemiddeling.
Het kan zijn dat de geluidsoverlast een technische oorzaak heeft. Als u in een huurwoning woont, kunt u de verhuurder vragen om maatregelen te nemen. Deze kan bijvoorbeeld muren of vloeren beter isoleren.
Jongeren spreken vaak met elkaar af op straat: bij een bankje, op een speelplaats of een hangplek. Vaak gaat dit zonder problemen, maar soms hebben buurtbewoners hier last van. De gemeente, politie en de jongerenwerkers werken samen om overlast in uw wijk tegen te gaan.
Melden van overlast
U kunt de overlast melden bij de gemeente. Geef hierbij de locatie en het tijdstip door van de overlast. Ook kunt u informatie over bijvoorbeeld de groepsgrootte en signalementen van de jongeren doorgeven. De gemeente neemt altijd contact met u op na uw melding. Om de overlast aan te pakken is het belangrijk dat u de melding niet anoniem doet, uw informatie is belangrijk.
Gevaar: bel 112
Bel bij acuut (levens)gevaar 112. Doe dit alleen als er direct actie ondernomen moet worden door bijvoorbeeld de politie, ambulance of brandweer.
Veelgestelde vragen
1. Wat is overlast en wanneer ben je strafbaar?
Overlast is vernieling, geluidsoverlast, troep achterlaten en alcohol- en drugsgebruik op openbare plekken. Iedereen die overlast veroorzaakt is strafbaar en krijgt een boete of HALT-straf. De veroorzaker van schade moet deze ook vergoeden.
2. Wat kunt u zelf doen tegen geluidsoverlast van hangjongeren?
Probeer in gesprek te gaan met jongeren. Toon interesse en blijf vriendelijk. Geef de jongeren het gevoel dat ze welkom zijn. Zeg geen dingen als ‘jullie zijn hier niet welkom’, ‘dit mag niet’, ‘jullie begrijpen zelf toch wel dat…’. Jongeren staan niet altijd stil bij wat hun gedrag voor u betekent.
3. Hoe kan ik anoniem een misdaad melden?
Dat kan via Misdaad Anoniem. Misdaad Anoniem is iedere dag bereikbaar via 0800 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. Dit kunt u online melden bij Meld Misdaad anoniem.
Overlast van stank of geluidsoverlast van een bedrijf meld u bij de Omgevingsdienst.
Denkt u dat een woning wordt bewoond, verhuurd of gebruikt op een manier die niet is toegestaan? Meld dit dan bij de gemeente. U kunt een vermoeden van woon- of adresfraude eenvoudig anoniem online melden.
Heeft u een vermoeden van ondermijnende criminaliteit, zoals mensenhandel, witwaspraktijken, cybercrime of drugshandel? U kunt dit melden bij Meld Misdaad Anoniem. Uw melding wordt vertrouwelijk behandeld.
Direct melden
Is het riool verstopt? Of heeft u wateroverlast door regen- of grondwater?
Verstopt riool melden
Woont u in een huurwoning? Meld een verstopt riool dan bij de verhuurder. De gemeente kan u niet helpen.
Als u een eigen woning heeft:
- Is het een spoedgeval? Bel dan altijd naar 14 0223.
- Kan het wachten? Meld het dan via de knop hieronder. Wij zien uw melding dan de eerstvolgende werkdag. Wij maken een afspraak met u voor een onderzoek.
Na uw melding
Na uw melding komen wij langs op afspraak. We onderzoeken waar de verstopping zit. De verstopping kan in het riool op uw terrein of in het riool van de gemeente zitten. De kosten van dit onderzoek betaalt de gemeente.
- Zit de verstopping in de gemeentelijke riolering?
- Wij gaan aan de slag om de verstopping op te lossen. De gemeente betaalt de kosten.
- Heeft u de verstopping in het riool van de gemeente veroorzaakt? Dan betaalt u de kosten voor het ontstoppen.
- Zit de verstopping op uw eigen terrein?
- U bent verantwoordelijk voor de oplossing.
- Wij bespreken dit dan met u.
Alles waar u zelf opdracht voor geeft, betaalt u zelf.
Handig om te weten
- Een verstopt riool wordt vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes, kattengrid of luiers. Maar ook vet, zoals jus en frituurvet. Spoel dit dus niet door de wc of gootsteen.
- Op de website van RioNed leest u meer over afvalwater, grondwater en regenwater.
Wateroverlast melden
Wateroverlast kunt u melden bij de gemeente. Bijvoorbeeld:
- Wateroverlast door een verstopte kolk of put langs de rand van een straat.
- Een klacht over grondwater.
Bij de gemeente kunt bijvoorbeeld een melding doen over bijvoorbeeld:
- Beschadiging aan bankjes of speeltoestellen
- Voorwerpen op straat waar u last van heeft
Gevaar: bel 112
Bel bij acuut (levens)gevaar 112. Doe dit alleen als er direct actie ondernomen moet worden door bijvoorbeeld de politie, ambulance of brandweer.
Direct melden
Ervaart u parkeeroverlast? Meld dit dan. Geef altijd het kenteken van het voertuig door.
U kunt bijvoorbeeld het volgende bij de gemeente melden.
- Een foutgeparkeerde auto. Denk aan parkeren buiten het parkeervak, op de stoep of midden op straat.
- Een caravan of camper die langer dan 3 dagen op de openbare weg staat. Of hinderlijk of gevaarlijk geparkeerd is. De eigenaar kan een boete krijgen.
- Een auto die al langere tijd op dezelfde plek geparkeerd staat en gebreken heeft. Bijvoorbeeld een lekke band. De gemeente gaat op zoek naar de eigenaar of laat het voertuig verwijderen.
Geef altijd het kenteken door van het voertuig waarover uw melding gaat.
Melden buiten kantoortijden
Ziet u buiten kantoortijden een gevaarlijke situatie door een foutgeparkeerde auto? Bel dan de politie, telefoonnummer 0900 8844.
Gevaar: bel 112
Bel bij acuut (levens)gevaar 112. Doe dit alleen als er direct actie ondernomen moet worden door bijvoorbeeld de politie, ambulance of brandweer.
Direct melden
Kapotte lantaarnpaal of andere straatverlichting?
Bij de gemeente kunt bijvoorbeeld een melding doen over:
- Kapotte straat of stoep
- Lijnen (markering) die ontbreken
Gevaar: bel 112
Bel bij acuut (levens)gevaar 112. Doe dit alleen als er direct actie ondernomen moet worden door bijvoorbeeld de politie, ambulance of brandweer.