Pgb voor regelen zorg

Met een persoonsgebonden budget (pgb) regelt u zelf zorg of ondersteuning.

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kan iemand zelf zorg of ondersteuning regelen. Iemand die een pgb krijgt, bepaalt zelf welke zorgverleners zorg of ondersteuning geven, waar en wanneer.

Persoonsgebonden budget (pgb) en zorg in natura

De gemeente regelt zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente kijkt welke zorg er nodig is en welke oplossing bij u of bij uw naasten past.
Is er een oplossing die beter op u is afgestemd, of niet binnen de gecontracteerde zorgaanbieders van de gemeente valt, dan is een pgb mogelijk. Bijvoorbeeld voor begeleiding, dagbesteding, een vervoersvoorziening of een woningaanpassing.

  • zorg in natura (ZIN): de gemeente kiest welke zorg u krijgt en betaalt de zorg.
  • persoonsgebonden budget (pgb): dit is geld waarmee u zelf zorg of hulp inkoopt. U kiest dan zelf welke zorg u krijgt en van wie. U vraagt een pgb aan bij de gemeente. De gemeente beslist of u het geld krijgt. Beslist de gemeente dat u geen pgb krijgt? Dan kunt u toch nog kiezen voor zorg in natura.

Vraagt u een pgb aan, dan kijkt de gemeente of u pgb-vaardig bent.

Het pgb beheren

Bij een pgb moet u veel zelf regelen. Om een pgb aan te vragen en te beheren moet u het volgende kunnen:

  • Zelf een aanbieder zoeken.
  • Zelf de zorgovereenkomst schrijven.
  • Zelf een andere hulp regelen als uw hulp op vakantie gaat of ziek is, of uw hulpmiddel stuk gaat.
  • Zelf uw administratie van het werk bijhouden.
  • Heeft u moeite met het regelen van de geldzaken en de administratieve taken rondom het pgb? Dan kan een wettelijke vertegenwoordiger u hierbij helpen. Dit kan een curator, bewindvoerder of mentor zijn.

Ook kunt u iemand uit uw eigen netwerk vragen, dit heet dan een budgetbeheerder.

Hulpmiddelen regelen via een pgb

Voor hulpmiddelen geldt:

  • U koopt zelf uw hulpmiddel, zoals een rolstoel of scootmobiel.
  • U regelt zelf onderhoud, reparatie en de verzekering van uw hulpmiddel.
  • U betaalt dit zelf uit uw pgb. U moet binnen 60 dagen een bewijs van de koop aan de gemeente laten zien. Dit geldt ook voor de reparatiekosten.
Eigen bijdrage pgb

Bent u 18 jaar of ouder? Dan betaalt u een eigen bijdrage voor de zorg. Lees meer over de eigen bijdrage.

Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) staat meer informatie over het PGB. Per Saldo is de vereniging voor mensen met een pgb. Op de website www.pgb.nl vindt u informatie en advies.

Met de eigen bijdrage betaalt u een deel van de kosten voor zorg uit de Wmo of Wlz. De hoogte van uw eigen bijdrage wordt door het CAK vastgesteld. Bereken de maximale hoogte van de eigen bijdrage met de Rekenhulp Eigen Bijdrage van het CAK. Of gebruik hiervoor de app. Ook kunt u het CAK bellen voor hulp bij het invullen.

Hulp bij het aanvragen van een pgb

Wilt u hulp bij de aanvraag? Vraag een medewerker van MEE & De Wering, Mantelzorgcentrum of RCO De Hoofdzaak. Kijk voor meer informatie over pdg en zorg in natura op www.hulpwijzerdenhelder.nl.

Een pgb aanvragen bij het zorgkantoor

De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen met een chronische ziekte of beperking die blijvend 24 uur per dag toezicht of zorg nodig hebben. U vraagt zorg uit de Wlz aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Op de website van het CIZ leest u meer informatie over WlZ.

Besluit het CIZ dat u langdurige zorg nodig heeft? Dan kunt u daarna terecht bij het zorgkantoor om een pgb aan te vragen. Meer informatie over het pgb vanuit de Wet langdurige zorg vindt u op www.zorgkantoor.nl.

Een pgb aanvragen bij uw zorgverzekeraar

Een pgb vanuit de Zorgverzekeringswet is mogelijk voor kinderen en volwassenen die langer dan een jaar verpleging of verzorging nodig hebben. Ook palliatieve terminale zorg kan vanuit een pgb aangevraagd worden. Kijk op de website van uw zorgverzekeraar hoe u dit kunt doen.