Waterstofsubsidie

Er is een nieuwe subsidieregeling voor ondernemers voor het ombouwen van voer- en vaartuigen naar een waterstofaandrijving. Met deze subsidie geven we een impuls aan bedrijven, zoals in de scheepvaart en agri-sector, om meer gebruik te maken van waterstof. Hierdoor kunnen we de overgang maken naar een duurzame waterstofeconomie. 

Subsidie wordt verstrekt voor

  1. Een onderzoek naar de technische en financiële haalbaarheid van de ombouw van fossiel aangedreven voer- of vaartuigen of materieel naar voer- of vaartuigen of materieel met een aandrijving door middel van het gebruik van elektromotoren, gebruik makend van waterstof, die worden gebruikt in de agri-sector en de scheepvaart.
  2. De ombouw van fossiel aangedreven voer- of vaartuigen of materieel naar voer- of vaartuigen of materieel met een aandrijving door middel van het gebruik van elektromotoren, gebruik makend van waterstof, die worden gebruikt in de agri-sector en de scheepvaart.
  3. De aanschaf van door middel van waterstof aangedreven vaar- of voertuigen of materieel (niet voor bedrijfsauto’s, vrachtauto’s en of bussen), die worden gebruikt in de agri-sector en de scheepvaart.

Tot wanneer kunt u de waterstofsubsidie aanvragen?

Vanaf 1 september 2024 is het mogelijk om de waterstofsubsidie aan te vragen. Uw aanvraag moet voor 1 september 2025 bij ons binnen zijn.

Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?

Een subsidie bedraag maximaal 75% van de kosten voor het laten uitvoeren van  onderzoek met een maximum van € 3.000

In geval van ombouw of aanschaf bedraagt een subsidie maximaal 30% van de totale kosten zoals die blijken uit de ingediende offerte, met een maximum van € 50.000,-. 

Regeling en voorwaarden

De voorwaarden vindt u in de Subsidieregeling waterstof 2024-2026.

Aanvragen

Om de subsidie aan te vragen heeft u het volgende nodig:

Een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier (pdf).

In het aanvraagformulier vragen we u de volgende bijlagen mee te sturen:

  • Een beschrijving van de activiteit waarvoor de subsidie wordt aangevraagd.
  • Een uittreksel uit de Kamer van Koophandel dat niet ouder is dan 3 maanden.
  • Een opgaaf van de UBO(‘s) van de aanvrager.
  • Een recente jaarrekening of ander financieel bewijsstuk waaruit de meest recente jaaromzet van de onderneming blijkt;
  • Indien de aanvrager actief is in de scheepvaart en niet gevestigd is in de Kop van Noord-Holland: bewijsmiddelen waaruit blijkt dat de bedrijfsactiviteiten van de onderneming structureel worden uitgevoerd op de wateren grenzend aan de gemeenten in de Kop van Noord- Holland en dat daarbij een of meerdere havens in deze gemeenten structureel worden aangedaan;
  • Indien de aanvraag betrekking heeft op een onderzoek, als bedoeld in artikel 4, eerste lid, onder a, een kopie van de offerte voor het onderzoek;
  • Indien de aanvraag betrekking heeft op een ombouw;  een kopie van de offerte voor de ombouw of aanschaf en een dekkingsplan voor de kosten indien het ombouw of aanschaf betreft. Stuur dit per e-mail op naar m.boeree@denhelder.nl.
 

 

Waterstofsubsie mogelijk dankzij Regiodeal 

De waterstofsubsidie wordt mogelijk gemaakt dankzij de Regio Deal Maritiem cluster Kop van Noord- Holland. Met de Regio Deal werken het Rijk, provincie, regiogemeenten en andere (publieke en private) partners aan een toekomstbestendige regio.

Samen investeren we in innovaties op het gebied van waterstof en maritiem opkomende technologieën. En in kennis- en talentontwikkeling bij deze en andere innovaties. Zo werken we aan de groei van werkgelegenheid en de aanwezigheid van goed opgeleid personeel. Én scheppen we een solide voedingsbodem om uit te groeien tot een economisch ijzersterke regio.

Er is 345.000 euro beschikbaar.