Digitaal Opkopers Register (DOR)

Bent u als ondernemer handelaar in tweedehands goederen? Dan moet u zich als handelaar aanmelden bij de gemeente. Dit doet u gratis en eenvoudig via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Ook moet u uw inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR).

Als u als ondernemer tweedehandsgoederen inkoopt, inneemt of inruilt moet u deze goederen registreren. Dit doet u eenvoudig en gratis in het DOR. Daarbij helpt u de politie, OM en gemeente bij de aanpak van heling. Meldingen van gestolen goederen worden direct doorgezet naar de politie. Zo krijgt u geen gestolen goederen in uw voorraad.

Aanmelden

Meld u eenmalig, gratis aan voor het DOL en DOR via www.ikbenhandelaar.nl.

Nu aanmelden

Waarom registreren?

Werken met het DOR is voor alle betrokkenen het makkelijkst. Voor u is het gratis en u krijgt inzicht in uw voorraad. Ook voorkomt u politiecontroles in uw zaak. Daar staat tegenover dat u verplicht bent om de gekochte tweedehandsgoederen 3 dagen te bewaren, voordat u deze doorverkoopt. Voordeel voor de politie is dat ze via het systeem mee kan kijken. De periode van 3 bewaardagen gebruikt de politie om te kijken of het goed gestolen is. Mocht dat zo zijn, dan wordt het gestolen goed opgehaald en start de politie een onderzoek. U kunt ook zelf controleren of aangeboden tweedehands goederen als gestolen geregistreerd staan. Kijk op www.stopheling.nl of download de app ‘stopheling’.

Toezicht en handhaving

De gemeente en politie controleren of u gebruik maakt van het DOR en of u de juiste gegevens invoert. Ook kunnen zij uw register vergelijken met het magazijn. Heeft u tijdens de controle uw zaken niet op orde? Dan wordt u vaker gecontroleerd en riskeert u een boete. Het DOR en de handhaving van het DOR maakt onderdeel uit van de aanpak van heling van de gemeente Den Helder (Helder over heling).

Voor klanten van opkopers

Gaat u iets verkopen aan een handelaar in tweedehands goederen? De handelaar moet dan uw gegevens registreren. De handelaar vraagt daarom uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs). Gebeurt dit niet, dan is de handelaar strafbaar. U kunt dus geen goederen verkopen aan een handelaar zonder u te legitimeren.

Gaat u iets kopen van een handelaar in tweedehands goederen?  Dan worden de gegevens van uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) door de handelaar opgenomen in het in- en verkoopregister. Deze gegevens zijn alleen door Politie, Bijzonder Opsporings Ambtenaren en de handelaar in te zien. Wordt uw identificatiebewijs gekopieerd? Dan legt de handelaar een filter over uw identitietsbewijs. Hierdoor wordt het duidelijk zichtbaar dat het een kopie is. Op die manier kan  er geen misbruik van worden gemaakt.

Meer informatie