25477 RIB Herijking RES 2.0

Aan de leden van de gemeenteraad

De ‘Herijking RES 2024’ is bedoeld om wijzigingen door te voeren in de zoekgebieden voor de Regionale Energie Strategie (RES). Voor de gemeente Den Helder zijn er geen wijzigingen opgenomen en heeft de Herkijking vooralsnog geen consequenties.

Achtergrond

Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. De gemeente Den Helder heeft de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn. Onderdeel van deze ambitie is de Regionale Energie Strategie (RES) met als landelijk doel het opwekken van ten minste 35 terawattuur (TWh) in 2030 door middel van de inzet van grootschalige zonne- en windenergie op land.

De RES-regio Noord-Holland Noord heeft een RES-bod vastgesteld van 3,6 TWh in 2030. De gemeente Den Helder heeft geen zelfstandig bod uitgebracht maar is onderdeel van de deelregio Kop van Noord- Holland welke de ambitie heeft 2,3 TWh aan het RES-bod bij te dragen. Volgens het CBS is hier eind 2022 1,7 TWh van gerealiseerd en dient er voor 2030 dus nog meer dan 0,5 TWh gerealiseerd te worden.

Uit de Herijking RES 2024 blijkt dat er nog voldoende mogelijkheden zijn om de ambitie van Noord- Holland Noord van 3,6 TWh te realiseren. Voor de gemeente Den Helder is er dan ook momenteel geen aanleiding zoekgebieden toe te voegen of aan te passen.

RES Den Helder

Binnen de gemeentegrenzen van Den Helder bevindt zich momenteel één zoekgebied dat zich uitstrekt van de noordoostkant van de Nieuwe Haven tot aan de zuidoostkant van de luchthaven. Binnen het huidige zoekgebied kan vooralsnog alleen grootschalig zon worden geplaatst. In verband met hoogtebeperkingen ten gevolge van radar en de luchthaven is de inzet van grootschalige windenergie vooralsnog geen optie.

De laatste jaren zijn er in Den Helder een groot aantal grondgebonden zonneparken gebouwd. Volgens de landelijke Klimaatmonitor produceerden zij inclusief zon op grote daken eind 2022 ongeveer 42 GWh per jaar. De bijdrage van kleinschalige windturbines wordt geschat op 17 GWh. De totale bijdrage van Den Helder aan de RES bedraagt dus circa 59 GWh.

De komende jaren zal de hernieuwbare stroomproductie toenemen onder meer omdat in 2024 nabij de luchthaven zonnepark Heldair II ter grootte van 25 megawatt wordt gerealiseerd. Overigens is het wel de verwachting dat onder andere ten gevolge van de netcongestieproblematiek het groeitempo de komende jaren zal afnemen.

De gemeente Den Helder heeft voor kansrijke locaties voor zonneparken een aantal gebieden uitgesloten waaronder woonwijken, waardevolle natuur- en groengebieden en de landschappelijk waardevolle, open agrarische gebieden. Omdat er al een relatief groot overblijvend beschikbaar landoppervlak met zonnepanelen is ingevuld en er zich vorig jaar geen nieuwe initiatiefnemers bij de gemeente hebben gemeld, is er voor de gemeente nu geen noodzaak nieuwe zoekgebieden aan te wijzen of bestaande aan te passen.

Mogelijk is dit in de toekomst wel het geval. Zo worden door middel van een plan-MER de effecten op de leefomgeving van de mogelijke plaatsing van een windturbine nabij gemaal ‘Helsdeur’ onderzocht. Het valt verder niet uit te sluiten dat op een gegeven moment blijkt dat de huidige provinciale zoekgebieden onvoldoende zijn om aan het RES-bod van 2030 te kunnen voldoen. Dit kan betekenen dat nieuwe zoekgebieden dienen te worden gezocht of dat bestaande gebieden dienen te worden aangepast.

Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat er een (landelijke) RES-opgave wordt bepaald voor na 2030.

Den Helder, 8 mei 2024

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Den Helder,

J.A.(Jan) de Boer MSc. burgemeester