Voldoende energie voor onze toekomst

De Toekomstvisie Energie is op maandag 25 november 2024 door de gemeenteraad vastgesteld. Deze visie geeft een grondige beschrijving van verschillende oplossingsrichtingen voor de opwek, opslag en alternatieven voor (fossiele) energie. Echter, iedere technologie heeft voor- en nadelen. Daarom is het maken van een zorgvuldige afweging nodig. In de Toekomstvisie Energie is een afwegingskader opgenomen waarbij mogelijke oplossingen niet alleen maar worden beoordeeld op de bijdrage aan de energietransitie.

Zorgvuldige afweging

Het is voor de gemeente belangrijk dat (duurzame) energie-initiatieven de energievoorziening versterken, CO2-emissies vermindert en dat het elektriciteitsnet wordt ontlast. En ook dat er rekening gehouden wordt met leefomgeving, werkgelegenheid in de regio en dat er draagvlak is onder de bewoners. De Toekomstvisie Energie geeft inzicht in de technologische mogelijkheden en de voor- en nadelen per ontwikkeling. Toch kan de gemeente niet over alles zelfstandig besluiten. In overleg met het Rijk, de provincie, TenneT en Liander wordt steeds gekeken wat mogelijk en wenselijk is.

Energieneutraal in 2040

De gemeente Den Helder wil in 2040 energieneutraal zijn. Dit houdt in dat alle energie die binnen de gemeente wordt verbruikt, bij voorkeur ook lokaal en duurzaam wordt opgewekt. Alle woningen, bedrijven, maar ook de transportsector, de Koninklijke Marine en de (lucht)haven verbruiken samen veel energie.

In de Toekomstvisie Energie is berekend wat we nu en in de toekomst aan elektriciteit verbruiken. Energiebesparen en het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad is niet voldoende om onze ambities te behalen. Er is dus meer (duurzame) energie nodig dan de elektriciteit afkomstig van de windmolens op zee en de huidige zonprojecten. In de Toekomstvisie Energie worden de initiatieven voor de opwek, opslag of alternatieven beschreven. Het afwegingskader helpt om de belangen van deze (duurzame) energie-initiatieven af te wegen als we ook kijken naar onderwerpen zoals werkgelegenheid, groen en veiligheid. De ruimte is namelijk schaars in onze gemeente.

Ruimte voor toekomstige ontwikkelingen

Wethouder duurzaamheid Peter van Diepen is blij dat de Toekomstvisie nu is vastgesteld. Hij drukt de gemeenteraad op het hart dat er blijvend ruimte nodig is voor toekomstige ontwikkelingen. Er zijn meerdere initiatieven en we kunnen niet alles tegelijkertijd realiseren. Hiervoor is de ruimte schaars waardoor we zorgvuldige afwegingen moeten maken. Met de Toekomstvisie Energie kunnen we een start maken met de verkenning van één of meerdere projecten. Technologische ontwikkelingen die zich de komende jaren voordoen, kunnen we in de volgende visie meenemen. Hierdoor wordt het document dynamisch, aldus Van Diepen.