Zet ‘m op die fietshelm
In Nederland fietsen we massaal en graag. Dat is iets om te koesteren. Maar als fietser in het verkeer bent u ook kwetsbaar, bij een botsing of val. Of dat nu ontstaat door uzelf of een andere weggebruiker.
Zet ‘m op!
De campagne ‘Zet ‘m op!’ moedigt alle fietsers in Nederland aan om een fietshelm te dragen. Dit initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stimuleert het vrijwillig gebruik van een fietshelm, om zo ernstig letsel bij fietsongelukken te helpen voorkomen. Want een fietshelm kan het verschil maken bij een ongeval.
Bescherming met fietshelm
Onderzoek toont aan dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig hoofdletsel met zestig procent vermindert en de kans op dodelijk hoofdletsel zelfs met zeventig procent verkleint. Met het groeiende aantal verkeersslachtoffers op de fiets is extra bescherming geen overbodige luxe. Vooral bij valpartijen of botsingen met gemotoriseerd verkeer kan een helm de invloed op het hoofd aanzienlijk verminderen.
Zonder helm
Fietsers zonder helm lopen een veel groter risico op hoofdletsel, vooral bij eenzijdige ongelukken (bijvoorbeeld door een stoeprand, glad wegdek of onverwachte obstakels). Bij hogere snelheden, zoals bij elektrische fietsen, is het risico nog groter.
Wethouder Verkeersveiligheid Odd Wagner benadrukt het belang van deze campagne: We zien dat ongelukken met fietsers steeds vaker ernstige gevolgen hebben. Het dragen van een fietshelm kan veel leed voorkomen. We hopen dat deze campagne mensen inspireert om bewuster met hun veiligheid om te gaan. Een kleine moeite, met een groot effect.
Helmplicht in het buitenland
In Nederland is een fietshelm (nog) niet verplicht voor gewone fietsers, maar wel sterk aanbevolen. In landen als Australië en sommige regio’s van Canada en de VS geldt een helmplicht, wat geleid heeft tot een afname in hoofdletselincidenten. In Nederland geldt al wel een helmpicht voor speed-pedelec-gebruikers, die hogere snelheden behalen. In landen waar helmgebruik meer gebruikelijk is, zoals Duitsland en Denemarken, worden minder ernstige hoofdletsels bij fietsers gemeld.
Wilt u weten waar u nog meer op moet letten? Ga naar www.komveiligthuis.nl voor meer informatie.