Voorlichting en controle in buitengebied

Samen met de politie en de Omgevingsdienst hebben wij een controle in het buitengebied van onze gemeente gedaan. Wij hebben bedrijfslocaties en erven met schuren bezocht. Het doel was om in contact te komen met de eigenaren/huurders, hen bewust te maken van (verhuur)risico’s en mogelijke misstanden aan te pakken. Er zijn alleen kleine overtredingen gevonden.

Loods voor opslag

Informeren

Er zijn signalen dat criminelen door het hele land aan mensen in buitengebieden hebben gevraagd of zij hun terrein/schuur willen verhuren. Vaak bieden de criminelen een aantrekkelijk geldbedrag. Zij gebruiken deze locaties dan soms om drugsmaterialen of gestolen zaken (zoals auto’s en boten) op te slaan of om een drugslab te starten. 

Nadat iemand ‘ja’ heeft gezegd, is er moeilijk een weg terug. Men wordt (vaak onbedoeld) onderdeel van een crimineel web. Ook in onze gemeente zijn er verhalen van onbekenden die een schuur willen huren. Gelukkig gaan eigenaren/huurders hier goed mee om. Toch hebben wij ook tijdens deze controle gewaarschuwd en hebben wij belangrijke informatie over mogelijke (verhuur)risico’s gedeeld.

Controle

Bij de actie is gelijk gecontroleerd of iedereen zich aan de wetten en regels houdt. We checkten bijvoorbeeld op drugs en de mogelijke productie hiervan, illegale bouwwerken en milieuovertredingen. Soms ontbraken er lekbakken of waren er geen brandveiligheidsmiddelen, zoals goede rookmelders en/of blusmiddelen. Dit moet worden hersteld. De bezochte eigenaren/huurders waren positief. Wij vertelden eerst wat we kwamen doen en vroegen vervolgens of we met de eigenaar een ronde over het terrein mochten maken. 

Melden

Vermoedens van illegale activiteiten? Maak telefonisch een melding bij de politie: 0900-8844. Liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Ook bij de gemeente kunnen signalen van illegale activiteiten worden gemeld. Dat kan door de gemeente te bellen via 14 0223 of door (anoniem) via het contactformulier

Er zijn signalen dat criminelen door het hele land aan mensen in buitengebieden hebben gevraagd of zij hun terrein/schuur willen verhuren.