Rioolverstopping? Pas op voor oplichters!

De afgelopen maanden hebben wij verschillende meldingen ontvangen van inwoners die zijn opgelicht door mensen die zich voordoen als rioolontstoppers. Daarom willen wij u hiervoor waarschuwen. Hieronder leggen wij uit hoe deze oplichters te werk gaan en wat u kunt doen om te voorkomen dat u zelf het slachtoffer wordt van oplichting. Want een rioolverstopping is al vervelend genoeg.

De onbetrouwbare bedrijven doen zich voor als erkende ontstoppingsdiensten of rioolservicebedrijven en rijden meestal in een wit busje zonder logo. Zij vragen zeer hoge kosten voor de ontstoppingswerkzaamheden, die klanten direct moeten betalen. Denkt u hierbij aan bedragen van meer dan € 800. Deze kosten worden vaak vooraf niet duidelijk gemaakt, maar u wordt daar achteraf mee geconfronteerd. Sommige van deze oplichters beweren dat de gemeente of de verzekering een groot deel van de kosten terugbetaalt, maar dit klopt niet! De gedupeerden zijn hun geld kwijt en het rioolprobleem is meestal niet goed opgelost.

Neem contact op met verhuurder of gemeente

Heeft u professionele hulp nodig voor een verstopping van het riool of een ander rioolprobleem? Schakel zelf geen bedrijf in, maar neem altijd eerst contact op met de verhuurder van uw woning. Heeft u een eigen woning en heeft het spoed? Bel dan de gemeente via telefoonnummer 14 0223 (24/7 bereikbaar). Geen spoed? Problemen die kunnen wachten kunt u melden via onze website www.denhelder.nl/melden.

Onderzoek naar plek verstopping

Na een melding bij de gemeente komen wij bij u langs. Een medewerker neemt contact met u op voor het maken van een afspraak. We onderzoeken waar de verstopping zit. De verstopping kan in de rioolbuis op uw terrein zitten of in het riool in gemeentegrond. De kosten van dit onderzoek betaalt de gemeente.

Oplossing en kosten

Als de verstopping op uw eigen terrein zit, bespreken we met u wat u kunt doen. De kosten voor het verhelpen van het probleem zijn voor uw rekening.

Zit de verstopping in het gemeentelijk deel van de riolering? Dan gaan wij aan de slag om die op te lossen. Als u de verstopping zelf heeft veroorzaakt, zijn de kosten voor u. In andere gevallen betaalt de gemeente. Let op: als u zelf opdracht geeft aan een bedrijf, dan betaalt u de kosten. 

rioolverstopping