Nieuwjaarstoespraak 2025 van burgemeester Jan de Boer
Burgemeester Jan de Boer heeft maandagavond 6 januari de nieuwjaarstoespraak voor 2025 uitgesproken. Dit deed hij tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente Den Helder. De bijeenkomst vond weer plaats in de grote hal van het stadhuis, in gebouw 66. Er waren veel aanwezigen. Onder hen waren inwoners, raads- en commissieleden, pers en ambtenaren. Ook maakte burgemeester De Boer de Jutter van het Jaar 2024 bekend: de heer Wim Snoerwang.
Nieuwjaarstoespraak
Geachte aanwezigen,
Mede namens het college heet ik u hartelijk welkom en ik wens u een gezond, gezegend en gelukkig 2025 toe! De teller met het aantal inwoners is gegroeid tot 56.650. Traditiegetrouw krijgt u van mij te horen wie de eerste baby is: dat is Mae-láni Tiffany Raphaela geworden, gefeliciteerd moeder Puck en vader Wilmar! Bij de koffie krijgt u een ‘Den Helder: 80 jaar vrijheid-bonbon’, met een top van karamel-zeezout en de lekkerste speculaas van Nederland.
Ambassadeur
Wat is de beste reclame voor onze stad en wat is het meest effectief? Dames en heren, dat zijn onze eigen inwoners; u allen hier aanwezig. Hoe vaak zie ik niet de trotse blik in iemands ogen, bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan een diamanten bruidspaar, wanneer er wordt gezegd: “Ik ben een echte Jutter…” (helaas komt mijn vrouw uit Breezand)!
Onze inwoners zijn onze beste ambassadeurs en daarvan is er één die eruit springt en zorgt voor ‘free publicity’ in de buitencategorie. Ze wordt zelfs aangesproken als het weervrouwtje en haalde dit jaar voor de duizendste keer het weerbulletin bij de NOS, RTL4 en SBS6. Ilse Kootkar haalde in 2008 voor de eerste keer het journaal met een foto van een boot in de storm. Er komen zelfs mensen van ver die hier nog nooit geweest zijn, vanwege de schoonheid van haar foto’s.
Er was eens…
Ik ga verder met een sprookje. En u weet: sprookjes lopen altijd goed af. Er was eens een basisschool in een buurt waar twee derde van de ouders op of onder de armoedegrens leefde. Waar thuis achter veel deuren middelengebruik, sociale onveiligheid, chronische schulden en armoede een grote rol speelde of speelt. Het schoolklimaat leed daar sterk onder, wat resulteerde in vervelende incidenten, magere schoolprestaties en steeds minder leerlingen. Veel kinderen hadden zo weinig perspectief, maar toen kwam ‘team Thijsse’ aanzetten in hun 7 mijls-laarzen en zij lieten het er niet bij zitten.
Men startte met het uitdelen van gezond ontbijt en fruit op school, een verlengde schooldag vol met sport, cultuur, kunst en muziek, ouders die werden ingezet als vrijwilliger, weerbaarheidscursussen om kinderen meer zelfvertrouwen te geven en school, gezin en zorg kwamen bij elkaar middels brugfunctionarissen. En zie daar: team Thijsse kuste als een prins de school weer wakker. Groep 8 scoort inmiddels hoger dan het landelijk gemiddelde,
pestgedrag verdween als sneeuw voor de zon, leerlingen hebben bredere interesses en zijn zelfverzekerder. En de school? Die groeit als kool en is allang geen Klein Duimpje meer.
En ze onderwezen daar nog lang en gelukkig, team Thijsse verdient wat mij betreft navolging en een groot compliment voor de getoonde passie! Deze school laat zien dat je de harde werkelijkheid wat zachter kunt maken en dat je zelf invloed hebt op vraagstukken op het gebied van onderwijs, gezondheid en veiligheid en dat sprookjes bestaan.
Maar ook de gemeente mag zo zijn successen vieren, in de strijd tegen armoede lijkt… of liever blijkt ons beleid effectief. Allereerst zet het Financieel Fit Team volop in op preventie en vroegsignalering. Bij bewindvoering is een afname in het aantal cliënten en daarnaast is er een verschuiving waarneembaar naar de lichtere variant mentorschap. Tot slot zien wij een sterke daling in de vraag naar bijzondere bijstand.
Kansrijke buurten
Echter, op de meervoudige achterstandsindex, opgebouwd uit cijfers over onder meer inkomen, gezondheid en leefomgeving staan wij op plek 19. 320 gemeenten scoren beter. Willen wij er in 2050, over één generatie, er veel beter voor staan, dan zal de gemeente met haar partners alle inzet moeten bundelen, een meerjarig programma ontwikkelen, en dit consequent uit blijven voeren. En dan nog hebben wij als kleinere centrumgemeente met grootstedelijke problematiek, langdurige ondersteuning van het rijk nodig.
We zijn inventief, pragmatisch en trots, maar kunnen het niet alleen. Daarom juich ik een Nationaal Programma Vitale Regio's als kabinetsinzet voor Elke Regio Telt van harte toe, maar dan wel met een financiële paragraaf. En daarom was het vorige maand groot feest toen bekend werd dat de gemeente Den Helder in aanmerking komt voor ruim € 11 miljoen uit het Volkshuisvestingsfonds. We zijn nu ook in staat buiten het centrum te investeren, in de openbare ruimte en in het toekomstbestendig maken van particulier woningbezit. Kansrijke buurten zijn nu echt kansrijk, zeker als we het gewoon gaan ‘schaffen’ met elkaar met de bluf van Pipi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik wel het kan”.
80 jaar vrijheid
Dit jaar staan we uitgebreid stil bij de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, 80 jaar geleden. Den Helder in het bijzonder heeft erg geleden onder het oorlogsgeweld. We vieren sindsdien dat wij weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om deze vrijheid door te geven aan volgende generaties en dat gaan we doen! Het college heeft 80 jaar vrijheid omarmd en € 80.000 beschikbaar gesteld om initiatiefnemers te enthousiasmeren aandacht te schenken aan de betekenis van 80 jaar vrijheid. Inmiddels zijn er tientallen initiatieven aangemeld en in voorbereiding.
Zo krijgen de eindexamenkandidaten van Scholen aan Zee het boek ‘De zwarte bruid’, wat verhaalt over een jonge, Helderse vrouw die, net getrouwd, een heel leven voor zich had, maar ze was Joods. Met de oorlog maken mooie toekomstdromen plaats voor vijf jaar leven in angst en spanning, met moed en uiteindelijk een sprankje hoop. Ook vandaag de dag wordt door de Koninklijke Marine gewerkt aan onze vrede en veiligheid, nu vooral gericht tegen sabotage, spionage en desinformatie. Maar wij, als samenleving, zullen ons ook beter moeten voorbereiden. Daarom zijn begrippen als oorlog en vrijheid zo verbonden met onze stad. Op 7 mei, de avond voorafgaand aan de Bevrijdingsdag van onze stad, zal de Marinierskapel, als officiële aftrap, een groots concert geven.
Helders woord van het jaar
Van Dale organiseerde afgelopen jaar geen ‘Woord van het jaar’-verkiezing wegens de ophef rond het woord transitiespijt. Zoals u weet, staat het woord transitiespijt voor de spijt die gemeenten hebben voor de overname in 2015 van de steeds duurder wordende jeugdzorg. Ik introduceer vanavond het Helderse woord van het jaar, maar dan zonder verkiezing; ik bepaal, ik ben beleid. Het Jutterwoord van 2024 is geworden: kickbokspensioen.
Vorig jaar mocht ik tijdens het Sportgala Jorina Baars een erepenning toekennen voor al haar sportieve prestaties en de wijze waarop zij een voorbeeldfunctie voor de jeugd vervult en de stad presenteert. Inmiddels is de ‘koningin van de ring’ met kickbokspensioen en verdient zij van ons alle lof, dank en respect. Succes verder Jorina!
Kootcard
Geachte aanwezigen, ik rond af. Als dank voor uw aanwezigheid vanavond krijgt u bij uw vertrek een set van vijf ‘Kootcards’ om zelf te versturen en zo zorg te dragen dat Den Helder nieuwe ambassadeurs krijgt.
Jutter van jaar
Ik ga over tot de benoeming van de 24ste Jutter van het Jaar. Dames en heren, tot Jutter van het Jaar 2024 is benoemd: de heer Wim Snoerwang!
De jury is van mening dat zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij de Stichting Helderse Draaiorgelvrienden uitzonderlijk te noemen is. Hij is (mede)verantwoordelijk voor het in leven houden van de draaiorgelcultuur in Nederland én in Den Helder in het bijzonder. Zijn passie, toewijding en enthousiasme met en voor draaiorgels is uniek te noemen. Met name zijn betrokkenheid bij het draaiorgel ‘De Harmonica’, het stadsorgel van Den Helder, kent geen grenzen.
Hij was jarenlang voorzitter van de landelijke vereniging Kring van Draaiorgelvrienden en sinds de oprichting op 7 december 2018 ook voorzitter van de Stichting Helderse Draaiorgelvrienden. De heer Snoerwang is nog de enige overgebleven vrijwilliger van de op 29 november 1975 aangetreden orgeldraaiers van Den Helder. Dat is dus bijna een halve eeuw! Daarom is het mijns inziens volledig terecht dat u hier staat met het Jutterbeeld en de oorkonde in uw handen.
De Jutter van het Jaar-verkiezing vond voor de 24ste keer plaats. Wim Snoerwang is de opvolger van Jan Kikkert.