Nieuwe proef: niet meer maaien onder bomen

Sinds een aantal jaar maaien we minder op plekken waar dat kan, om zo de biodiversiteit te vergroten. Dat werkt, want er komen op deze plekken meer bloemen, planten en insecten voor. Afgelopen jaar zijn we gestart met een nieuwe proef: helemaal niet maaien onder bomen.

Grasveld met bomen

Goed voor bomen en insecten

De proef is afgelopen jaar begonnen op het grasveld aan de Korvetstraat en de Schoenerstraat in Nieuw Den Helder. Daar maaien we onder de bomen niet meer, omdat dat beter is voor de ondergrond. Op plaatsen waar wel regelmatig gemaaid wordt, klinkt de bodem steeds wat verder in. Daardoor kunnen wortels van bomen en planten lastiger groeien. Door niet meer te maaien blijft de ondergrond ‘losser’ en hebben de boomwortels meer ruimte om te groeien. Ook van belang is dat afgevallen bladeren nu rond de boom blijven liggen en zo de bodem van voeding voorzien. 
Het niet maaien onder bomen helpt de bomen dus. Maar het is ook goed voor insecten, die in het hogere gras beschutting kunnen vinden. Daarnaast zien de grasvelden er leuker, gevarieerder uit.

Proef op meer plekken

Als er helemaal niet gemaaid wordt, ontstaat er uiteindelijk een bos. Maar het duurt wel even voor het zover is. We kijken de komende jaren rustig wat er vanzelf gebeurt op deze plekken. En mocht het nodig zijn, dan onderhouden we het gras natuurlijk weer. Maar tot nu toe lijkt de proef geslaagd en daarom starten we ook op een aantal nieuwe plekken. De komende jaren maaien we ook niet meer onder de bomen op de grasvelden tussen de Schout van Schepenenstraat en de Van Westerholtlaan, aan het Bernardplein achter de Bethelkerk en de Texelstroomlaan voor het zwembad.