Nieuwe kindertekeningen ‘Stop Zwerfafval’ op reclameborden

De wethouders Petra Bais en Fotigui Camara en kinderraadslid David Zijderlaan hebben donderdag 23 mei 2024 de eerste van vier nieuwe posters onthuld over het bestrijden van zwerfafval. De tekeningen op de posters zijn gemaakt door leerlingen van basisscholen in Julianadorp en Den Helder. Stadsdichter Yanaika Zomer schreef er prachtige gedichten bij, die samen met de tekeningen op reclameborden te zien zijn. De posters hangen van 3 tot en met 16 juni door de hele gemeente.

Wethouder Petra Bais, winnaars Sherina en Rianne, kinderraadslid David Zijderlaan en wethouder Fotigui Camara

Wethouder Petra Bais, winnaars Sherina en Rianne, kinderraadslid David Zijderlaan en wethouder Fotigui Camara

De wethouders waren naar de Prinses Margrietschool in Julianadorp gekomen om de makers van één van de winnende tekeningen in het zonnetje te zetten: Sherina en Rianne. Hun hele klas kreeg ook nog een mooie prijs en de school een reclamebord met de poster. Een prachtige tekening, met veel oog voor detail, zo prees wethouder Bais de twee jonge kunstenaars. De boodschap dat het weggooien van afval op straat niet oké is, komt bovendien duidelijk over. Jullie poster helpt zeker om Den Helder schoon te houden.

Project ‘Stop Zwerfafval’

De tekeningen zijn gemaakt in het kader van het project Stop Zwerfafval. Doel van het project is dit onderwerp onder de aandacht te brengen en de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. De wijkbeheerders, de kinderraad, de Helderse Vallei en basisscholen hebben hier aan meegewerkt. De wijkbeheerders hebben op alle basisscholen in de gemeente een zwerfafvalpakket gebracht voor de kinderen van groep 7 en 8. In dit pakket was lesmateriaal, een opdracht van De Helderse Vallei, spellen en een uitnodiging voor de tekenwedstrijd te vinden.

Wethouder Camara: Het probleem van zwerfafval is een speerpunt van de kinderraad. Leerlingen van basisscholen in Den Helder en Julianadorp pakken samen met de kinderraad dit probleem aan. Deze posteractie is een prachtig voorbeeld waarbij door middel van samenwerking de kinderen zich inzetten voor hun leefomgeving.

Kinderraad kiest winnaars

Dertien basisscholen leverden een kunstwerk in. Uit alle ingezonden tekeningen heeft de kinderraad vier winnende gekozen. Naast de tekening van Sherina en Rianne zijn dat die van Amy (De Fontein), Zola (De Vlieberg) en Gina (De Driemaster). Ook zij worden binnenkort in het zonnetje gezet en hun klas krijgt een leuke prijs. Alle leerlingen die niet met hun tekeningen in de prijzen zijn gevallen, ontvangen een troostprijs om ze te bedanken voor hun inzet.