Feestje bij onthulling laatste zwerfafvalposter

Waarschijnlijk heeft u de afgelopen week de vrolijk gekleurde zwerfafval-posters wel zien hangen op reclameborden. Daarop staan prachtige gedichten van Yanaika Zomer en tekeningen van basisschoolleerlingen uit onze gemeente. Vorige week werd ook de laatste maakster van een winnende tekening in het zonnetje gezet. Het was Gina van basisschool Driemaster in Den Helder, die de poster met haar kunstwerk samen met kinderraadslid Fay onthulde.

Winnares Gina met Fay van de kinderraad

Prijs en ijs

De onthulling en de uitreiking van de bijbehorende prijs – een dagje Texel voor de hele klas – vond plaats op een Groene Dag van de school. Dat is een dag over duurzaamheid en natuur die de Driemaster sinds kort elke maand organiseert, samen met het kinderdagverblijf. Niet alleen waren veel kinderen in groene kleding naar school gekomen, ook gingen ze samen afval prikken in de buurt. De gemeente leverde de prikstokken en afvalzakken. Na het harde werken werd er gedanst op muziek van een dj van MEE & de Wering en was er voor alle kinderen een heerlijk ijsje. 

Yanaika Zomer draagt een gedicht voorPrullenbak cadeau 

Het was een feestelijke dag. Met een toepasselijk cadeau van de gemeente: een prullenbak voor op het schoolplein. De bak bestaat uit twee delen: één voor plastic afval en één voor de rest. Verder zitten er kleppen op, zodat meeuwen of andere vogels er geen afval uit kunnen halen. Zo moet het wel lukken om de omgeving rond het schoolgebouw schoon te houden. De prullenbak is een zogenaamde adoptiebak. Dat betekent dat de gemeente hem op verzoek van de school heeft neergezet, maar dat de Driemaster de prullenbak zelf leegt.

Stop Zwerfafval

De tekeningen voor de posters zijn gemaakt in het kader van het project ‘Stop Zwerfafval’. Doel daarvan is dit onderwerp onder de aandacht te brengen en de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Onze wijkbeheerders, de kinderraad, de Helderse Vallei en basisscholen hebben hier aan meegewerkt. De posters hangen tot en met 16 juni op diverse plekken in onze gemeente.