Den Helder krijgt nazaat van oorspronkelijke Anne Frankboom
De gemeente Den Helder kreeg er op zondag 4 mei een bijzondere boom bij: een nazaat van de beroemde ‘Anne Frankboom’ uit Amsterdam. Voorafgaand aan de nationale herdenking werd in het parkje langs de Prins Hendriklaan en de Koningstraat (de Koningsdriehoek) een plechtigheid georganiseerd. Burgemeester Jan de Boer was aanwezig en verrichtte een symbolische handeling. Het college heeft bovendien al besloten om de witte paardenkastanje op te nemen in de lijst van beschermingswaardige bomen.
Ernstig zieke boom
Het origineel stond jarenlang in de binnentuin van Keizersgracht 188 in Amsterdam, het onderduikadres van Anne Frank. In 2005 werd bekend dat de boom ernstig ziek was en op omvallen stond. Vanwege de bijzondere betekenis besloot een stichting om de kastanjes te rapen, op te kweken en de zaailingen te verspreiden, zodat de geschiedenis bewaard blijft. Een van deze zaailingen krijgt nu een plek in Den Helder. Het groenperk langs de noordkant van de Koningstraat wordt hersteld en aangepast. Het nieuwe wandelpad loopt hierdoor. Middenin wordt de nieuwe witte paardenkastanje geplant, waar het zowel een levende herinnering als een symbool van optimisme en vertrouwen in de toekomst is.
Nazaat herinnert aan vrijheid
In zijn toespraak refereerde burgemeester De Boer aan het dagboek van Anne Frank en las het volgende citaat voor: Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei. Hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.
Vanuit het Achterhuis keek Anne Frank uit op een witte paardenkastanje. De boom was haar enige contact met de natuur. Vanaf vandaag staat in Den Helder een nazaat van deze kastanje. Letterlijk een volgende generatie. Deze boom staat wat mij betreft symbool voor het doorgeven van verhalen en voor het doorgeven van de waarde van vrijheid. Vrijheid om te zijn wie je bent en wat je doet; zonder discriminatie, zonder vervolging en zonder moord en doodslag.