De Kooybrug in renovatie: veiligheid voorop
De Kooybrug, dé belangrijke verbinding tussen Den Helder en de rest van Nederland, wordt na 35 jaar gerenoveerd. De werkzaamheden zijn vorig jaar oktober gestart en duren nog tot juni (afhankelijk van de weersomstandigheden) dit jaar. Hoe zorgen we voor een veilige en vlotte doorgang tijdens deze renovatie?
Werkzaamheden en belang van de brug
Volgens Nancy van Uden (projectmanager Rijkswaterstaat) vernieuwt Rijkswaterstaat de hoofdrijbaan, parallelbaan en technische onderdelen zoals bediening en remmingswerken. “De brug is belangrijk voor bewoners, bedrijven, landbouw en hulpdiensten. Het is daarom belangrijk om de brug open te houden voor nood- en hulpdiensten”, aldus Van Uden.
Slimme oplossing: de hoofdrijbaan
De hoofdrijbaan biedt uitkomst: auto's rijden in één richting (naar de Afsluitdijk), terwijl voetgangers en fietsers een aparte strook gebruiken. Nood- en hulpdiensten, bussen en landbouwverkeer (buiten spitsuren) kunnen beide kanten op blijven rijden. Met verkeerslichten en regelaars wordt de rijrichting afgewisseld. Maar dit werkt alleen als iedereen zich aan de regels houdt.
Risico's en veiligheid
Nancy Zon (verkeersadviseur bij de politie) benadrukt dat er ondanks de maatregelen nog gevaarlijke situaties zijn, zoals spookrijden, door rood rijden of blokkades voor hulpdiensten. Zulke situaties brengen de veiligheid in gevaar en maken handhaving lastig.
Samenwerken aan veiligheid
Verkeersregelaars spelen een grote rol bij het garanderen van veiligheid. Hoewel hun werk niet altijd makkelijk is – door frustraties van weggebruikers – is het belangrijk de aanwijzingen te volgen. Van Uden waarschuwt: als risico’s te groot worden, kan de brug alsnog sluiten.
Geduld en begrip
Samenwerking en begrip zijn nodig. Door verkeersregels te respecteren, zorgen we ervoor dat
Den Helder verbonden blijft, zelfs tijdens de renovatie.
Meer informatie vindt u op de projectpagina van Rijkswaterstaat.