Vijf Blue Schools binnen de gemeente Den Helder

Vorige week heeft een delegatie van de gemeente Den Helder Svendborg (Denemarken) bezocht. Hier werd de European Maritime Day 2024 gehouden. Tijdens de EMD 2024 zijn aan de onderwijsinstellingen VONK en Villa Kakelbont Blue School certificaten uitgereikt. Ook Algemene Basisschool Comenius ontvangt een Blue School Certificaat. Deze wordt donderdag 20 juni om 09.00 uur door wethouder Camara uitgereikt aan de school.

Blue Schools

In de gemeente Den Helder zijn er nu al vijf Blue Schools waar met leerlingen en studenten gewerkt wordt aan bewustwording van het belang van de zee. Dit zijn de enige vijf scholen in heel Nederland. Een Europese Blue School brengt de oceaan naar het klaslokaal. Het is een school die door middel van projectmatig leren leerlingen betrekt bij maritieme onderwerpen om bewustzijn en een gevoel van verantwoordelijkheid voor onze oceaan te creëren.

Naast VONK en Villa Kakelbont heeft het ook ABS Comenius een certificaat toegewezen gekregen. Wethouder Camara zal deze donderdag 20 juni aan de school overhandigen. Wethouder Camara: “Inmiddels hebben al vijf Helderse scholen het Europese Blue School certificaat ontvangen. Deze scholen lopen voorop met het bewust maken van hun leerlingen van het belang van onze zeeën en oceanen. En voor een maritieme gemeente als Den Helder is dit natuurlijk enorm belangrijk.”

European Maritime Day 2024

In 2021 heeft de gemeente Den Helder samen met de Europese Commissie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. en de provincie Noord-Holland de eerste European Maritime Day (EMD) georganiseerd. Tijdens de EMD ontmoeten de ‘leiders van de zee’ uit heel Europa elkaar. De EMD richt zich op professionals uit het bedrijfsleven, overheden en overheidsinstellingen, niet-gouvermentele organisaties (ngo’s) en de wetenschap die actief zijn in, op of om de zee.
Het college van Den Helder is één van de initiatiefnemers en organisators van de EMD Cities Network Round Table (CNRT). De colleges van Cork, Ravenna, Brest, en Svendborg zijn mede organisators. Deze vijf samenwerkende steden hebben de Europese Commissie opgeroepen om de kuststeden te betrekken bij nieuwe beleidsvorming. Deelname aan de EMD in Svendborg en het mede-organiseren van de Cities Network Round Table draagt bij aan het uitbreiden en versterken van het zakelijk netwerk van de gemeente Den Helder.