Tweede editie Kees de Jager Inclusieprijs van start

De gemeente Den Helder organiseert voor de tweede keer de Kees de Jager Inclusieprijs voor het beste idee of initiatief dat inclusie bevordert. De winnaar krijgt € 5.000 om het idee uit te voeren en een bronzen sculptuur als tastbare herinnering. Inwoners, ondernemers en organisaties kunnen hun ideeën en projecten indienen tot en met zondag 1 september 2024.

Spelregels

Op www.denhelder.nl/inclusieprijs staat alle informatie over hoe mensen kunnen deelnemen en wat de voorwaarden zijn. Een onafhankelijke en deskundige jury, met daarin ook enkele ervaringsdeskundigen, beoordeelt de ideeën en initiatieven.

Prijsuitreiking

Op dinsdagavond 8 oktober, in de Week van de Toegankelijkheid, maakt de gemeente de winnaar bekend tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het stadhuis. Tessa Augustijn, wethouder Inclusie, moedigt iedereen aan om met creatieve oplossingen te komen die onze gemeente nog inclusiever maken: “Heeft u een goed idee dat bijdraagt aan een inclusieve samenleving? Ik zie ze met belangstelling tegemoet!”

Een inclusieve samenleving

De gemeente Den Helder zet zich in voor een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft en volwaardig kan deelnemen. Dat is niet altijd vanzelfsprekend: soms worden mensen uitgesloten. Daar wil de gemeente iets aan doen. En daarom is ze op zoek naar ideeën, initiatieven en projecten die inclusie bevorderen.

Wie was Kees de Jager?

Kees de Jager heeft zich lange tijd ingezet voor een inclusieve samenleving. Hij was ook jarenlang voorzitter van de Gehandicaptenraad en zette zich in voor het volwaardig meedraaien in de maatschappij van mensen met een beperking. De Jager leed aan hemofilie, een zeldzame bloedstollingsziekte. Door de ziekte belandde hij in een rolstoel. Kees de Jager overleed in december 2020. De Kees de Jager Inclusieprijs is eind 2021 door de gemeenteraad in het leven geroepen om hem te eren.

Eerste winnaar

Het Helders Historische Reddingboten Collectief won vorig jaar de eerste editie van de inclusieprijs, voor hun idee om rondvaarten door de Helderse haven te organiseren voor mensen met een beperking.

Wat doet de gemeente nu al om inclusie te bevorderen?

De gemeente heeft een Lokale Inclusie Agenda. Hierin staan de doelen en activiteiten voor een inclusieve samenleving. Denk bijvoorbeeld aan een duidelijke website en brieven in begrijpelijke taal. Meer informatie over wat de gemeente doet aan inclusie staat op www.denhelder.nl/inclusie.