Nu ook bestrijding iepziekte door graven van geulen

De laatste jaren heeft de iepziekte flink toegeslagen in onze gemeente. Omdat de ziekte zeer besmettelijk is en we verdere verspreiding willen voorkomen, kappen we zieke iepen. Daarnaast proberen we nu ook gezonde iepen te beschermen door sleuven (geulen) te graven tussen de bomen.

Iepen

Een van de manieren waarop de iepziekte zich verspreidt, is wortelcontact tussen de bomen. Langs de grachten in de binnenstad gaan we daarom sleuven graven tussen zieke en gezonde bomen. Hiermee wordt het contact tussen de wortels onderling verbroken. Zo kan de schimmel, die de iepziekte veroorzaakt, niet worden doorgegeven van de zieke boom aan een nog gezonde boom. Op deze manier hopen we dat meer bomen gezond blijven en er niet hele rijen iepen verdwijnen. Het graven van sleuven is alleen nuttig als bomen in een rij naast elkaar staan. Tussen iepen waarbij geen contact is met wortels onderling, hoeft het contact ook niet verbroken te worden. 

Effectieve aanpak

Het graven van sleuven is een kostbare klus. We kunnen dit daarom helaas niet op alle plekken doen. Maar we doen het nu wel langs de grachten in de binnenstad, omdat dit beschermd stadsgezicht is. Op andere plekken in het land worden waardevolle iepen ook beschermd door sleuven te graven. Dit blijkt daar een nuttige manier te zijn om iepziekte een halt toe te roepen.

Westgracht

Op deze foto van de Westgracht is te zien dat er hier veel bomen besmet waren. Bij zieke iepen worden de blaadjes namelijk eerst geel en dan bruin. En dan niet gelijkmatig, zoals in de herfst. Maar óf eerst aan takken onderin de boom en pas later bovenin óf juist andersom.

Het is noodzakelijk zieke iepen weg te halen. Want door de iepziekte gaan de bomen sowieso dood. En hoe langer een zieke boom er staat, hoe groter de kans is dat de ziekte verder verspreid wordt. De afgelopen week zijn daarom behoorlijk wat bomen verdwenen helaas. 

Nieuwe bomen

Waar het kan planten we weer nieuwe bomen de komende jaren. Maar we hebben een achterstand in het herplanten van bomen. Daarom kan het even duren voordat er nieuwe bomen staan. We zijn er wel hard mee bezig. Zo zijn de afgelopen twee jaar maar liefst 300 bomen geplant. En we gaan de komende jaren door met het planten van nieuwe bomen.