Nieuwe Mobipunt Hubs versterken duurzaam vervoer en bereikbaarheid

Vorige week zijn er drie nieuwe informatiezuilen van de ‘Mobipunt Hubs’ geplaatst: een bij het centraal station  en een bij de TESO-terminal in Den Helder. Ook bij het NS-station in Schagen is een nieuwe informatiezuil geplaatst. Met deze nieuwe informatiezuilen hebben de Mobipunt Hubs dezelfde, herkenbare uitstraling als de mobiliteitshubs op andere plekken in het land. Zo kunnen reizigers voortaan makkelijker zien welke op- en overstapmogelijkheden er zijn naar bijvoorbeeld (deel)fiets, deelauto, bus en trein. Met het plaatsen van deze hub-informatiezuilen sluiten de Mobipunten zich aan bij het provinciale- en landelijke netwerk van mobiliteitshubs. 

2 personen bij een Mobipunt

Wat is een Mobipunt Hub?

Een Mobipunt Hub is een op- of overstappunt naar vormen van deelmobiliteit zoals deelfietsen, deelscooters en deelauto’s. Deelmobiliteit betekent dat verschillende vervoersmiddelen zoals auto's, fietsen of scooters door meerdere mensen gebruikt kunnen worden. In plaats van dat iedereen zijn eigen voertuig heeft, deelt u het met anderen. Meestal vindt u die op of in de nabijheid van openbaar vervoer. Als u met het openbaar en deelvervoer reist, kunt u met behulp van het landelijk netwerk van mobiliteitshubs makkelijk op uw bestemming komen. Op loopafstand zijn bovendien vaak diverse diensten aanwezig, zoals een winkel of een afhaalpunt voor pakketjes. De bestaande Mobipunten bij grotere ov-knooppunten, zoals NS-stations, busterminals en de veerhaven in Den Helder, laten inmiddels een goed gebruik zien. 

Gelijke inrichting en uitstraling

Directe aanleiding voor het plaatsen van de nieuwe informatiezuilen van Mobipunten zijn landelijke afspraken over de uitstraling en inrichting van mobiliteitshubs. Met de nieuwe informatiezuilen voldoen de Mobipunt Hubs aan de nieuwe landelijke richtlijn. Dit betekent voor reizigers dat het niet uitmaakt of je in de Kop van Noord-Holland of in Zeeland een deelfiets of deelauto zoekt; overal wordt dit op dezelfde manier aangegeven. Ook de website van Mobipunten wordt binnenkort aangepast. 

Wethouder verkeer en vervoer Tessa Augustijn is blij met de nieuwe Mobipunt Hubs: Mooi dat we verschillende vormen van vervoer, zoals fietsen, deelauto's en het openbaar vervoer, op één plek combineren. Zo maken we het onze inwoners makkelijker om bewust te kiezen voor groenere en flexibelere reismogelijkheden.

Over Mobipunten bv 

Mobipunten bv is in 2021 opgericht door de gemeenten Den Helder, Schagen en Hollands Kroon om de leefbaarheid en bereikbaarheid in de regio Kop van Noord-Holland te verbeteren. Het bedrijf zet zich in om milieuvriendelijker reizen te stimuleren en de overstap tussen verschillende vervoersmiddelen zo makkelijk mogelijk te maken. Meer informatie op www.mobipunt.nu