N99: Renovatie Kooybrug gestart op 14 oktober 2024

Rijkswaterstaat is maandag 14 oktober 2024 gestart met de renovatie van de Kooybrug in de N99 bij Den Helder. Weggebruikers moeten in deze periode rekening houden met fors extra reistijd die kan oplopen tot 30 minuten op drukke momenten. De brug wordt tijdens de werkzaamheden niet bediend, waardoor schepen hoger dan 8,30 meter om moeten varen. Rijkswaterstaat adviseert weg- en vaarweggebruikers goed voorbereid op weg te gaan.

KooybrugDe brug is meer dan 30 jaar oud en toe aan een grote opknapbeurt. Hierdoor blijft de Kooybrug ook in de toekomst veilig en beschikbaar voor al het verkeer. De werkzaamheden worden in verschillende fases uitgevoerd. Daarbij is in elke fase de hinder voor het verkeer verschillend:

  • Van maandag 14 oktober tot en met vrijdag 18 oktober 2024 starten de voorbereidende werkzaamheden inclusief enkele nachtafsluitingen. 
  • Van maandag 21 oktober tot en met vrijdag 20 december 2024 wordt de hoofdrijbaan (N99) van de Kooybrug vernieuwd. In die periode blijft één rijstrook open voor verkeer richting de Afsluitdijk.

Overdag

Verkeer vanuit Den Helder naar de Afsluitdijk heeft overdag doorgang over de brug. Voor verkeer van de Afsluitdijk naar Den Helder is de brug afgesloten. Dit verkeer wordt omgeleid via de N99 naar de N249 en de N9. Of via de A7 naar de N248 en de N9. Gele borden langs de weg geven de omleidingsroutes aan. Landbouwverkeer kan buiten de spits in beide richtingen over de brug, Spitstijden zijn van 07.00 tot 09.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. Voor voetgangers en (brom)fietsers vaart in de eerste fase overdag een gratis veerpont over het Noordhollandsch Kanaal. Regeling van het verkeer in beide richtingen gebeurt overdag en 's nachts door de inzet van  verkeerslichten en in bijzondere gevallen met verkeersregelaars. 

Omleidingskaart Kooybrug overdag

Hinder ’s nachts

’s Nachts geldt dezelfde situatie als overdag, behalve tijdens diverse nachtafsluitingen. Tijdens de nachtafsluitingen die van 22.00 tot 05.00 uur duren is de brug helemaal afgesloten voor het verkeer. Behalve voor nood- en hulpdiensten en bussen van Connexxion, die altijd doorgang hebben. Verkeer richting Den Helder wordt omgeleid via de N99 naar de N249 en de N9 of via de A7 naar de N248 en de N9.

Omleidingskaart Kooybrug overdag

Gratis veerpont

Voor voetgangers en (brom)fietsers vaart overdag een veerpont van 21 oktober tot en met 20 december 2024. Zij kunnen van 06.00 tot 22.00 uur gebruik maken van deze gratis pont die tussen de Rijksweg en de Balgweg vaart. Houd rekening met wachttijd bij de veerpont. Het advies is om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. 's Nachts vaart de veerpont niet, voetgangers en (brom) fietsers kunnen dan via het voetpad over de brug.

Route veerpont Kooybrug

Meer informatie over de renovatie van de Kooybrug kunt u vinden op www.rws.nl/kooybrug en op de BouwApp: www.debouwapp.nl. Hier staat het volledige overzicht van alle fases en (nacht)afsluitingen, inclusief omleidingsroutes.

Kijk voor actuele vaarweginformatie, ook over andere bruggen en sluizen, op www.vaarweginformatie.nl.