Monumentale iep in het Timorpark gekapt

Dat we iepziekte hebben in Den Helder is geen nieuws. Het is door de hele stad te zien dat er zieke iepen verdwijnen. Helaas hebben we nu ook afscheid moeten nemen van de prachtige monumentale Hollandse iep in het Timorpark. 

Iep in het TimorparkDeze boom was ruim 70 jaar oud en had dus al behoorlijk wat meegemaakt. De laatste jaren kon hij vrijuit groeien in het park, waardoor deze groot en opvallend was, zo vlakbij de muziekkoepel. Helaas kreeg deze boom ook iepziekte. Als een boom iepziekte heeft, is hij niet meer te redden. Hij gaat sowieso dood. Daarbij kan de boom een bron van iepenspintkevers worden, die de ziekte ook weer verder verspreiden. De kevers kunnen namelijk de schimmel bij zich dragen waar de iep ziek van wordt. Daarom halen we zieke iepen weg.

Mooie voorwerpen maken van het hout

We konden dus niets meer doen om deze boom te redden. Maar omdat dit wel een heel speciale boom voor Den Helder was, hebben we besloten iets bijzonders met de stam te doen. We bewaren het hout, nadat de bast eraf gehaald is door een bomenspecialist. Door het weghalen van de bast zijn er geen plekken meer waar de iepenspintkever kan leven. En met het hout gaan we mooie voorwerpen maken. U kunt dan denken aan een schaal, een houten tol of een kaarsenstandaard. Op deze manier kunnen we toch nog iets langer genieten van deze prachtige boom  .

Nieuwe boom op deze plek

De plek waar de boom stond is ook bijzonder geschikt voor een nieuwe boom om weer zo oud te worden. We gaan hier dan ook zeker een nieuwe boom terugplanten.