Medewerker aan het woord: “Ik voel mij als een ondernemer in mijn wijk”

Deze keer zijn er twee medewerkers aan het woord: Amanda de Jong en Coen Hulleman. Zij werken beiden in team Wijkbeheer en zorgen voor het groen in de wijk die zij onder hun hoede hebben. Op die manier blijft Den Helder netjes én veilig.  

Als echte jutter werk ik alweer 24 jaar voor de gemeente, vertelt Coen. Ik werk in Nieuw Den Helder, met daarbij ook de Donkere Duinen. In de loop van de jaren is het werk door de kijk op groen veranderd. De laatste jaren zetten we veel meer in op biodiversiteit. Daar kun je dingen voor doen, maar ook bewust voor laten. Wanneer wij bepaalde stukken minder maaien zie je inheemse beplanting terugkomen en zijn daar 80% meer insecten te vinden, dan wanneer het gras kort gehouden wordt. We maaien daarom nu bewust niet te dicht op de bomen, zodat er meer kruidachtigen kunnen groeien. Daarnaast verwijderen wij planten die van nature niet in Nederland voorkomen zoals bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop, heel grondig. 

Het veranderende beleid, daar moeten de mensen wel aan wennen, hoor, vult Amanda aan, Want het ziet  er in het begin minder netjes uit, maar daarna toont het een stuk vriendelijker, zoals nu met meer gele, rode en blauwe bloemen. Je ziet het in De Schooten, waar ik werk, dat mensen nu veel meer gebruik maken van het openbare groen. We hebben de omgevormde gazon paadjes gecreëerd en nu lopen mensen daar eerder in en maken dan een praatje met elkaar. Dus het groen zorgt op deze manier ook voor meer sociaal contact. 

Amanda: Mijn werk is zo leuk omdat ik een echt buitenmens ben en het werk heel afwisselend is. Niet alleen door de seizoenen, maar ik voel mij als een ondernemer in mijn wijk. Het is veel zelfstandig en specialistisch werk. Ik vind trouwens de gemeente Den Helder een hele fijne werkgever met goede arbeidsvoorwaarden. Er zijn vele mogelijkheden om nieuwe dingen te leren die passen bij je huidige werk, of om door te groeien naar een andere functie.

Groen en sociaal

Naast het onderhoud, zoals snoeiwerk gaan wij ook af op de meldingen die de bewoners maken. Soms kunnen we het direct oplossen. Wanneer het langer duurt leg ik al vaak binnen 48 uur uit wat wij met de melding gaan doen. Het kan zijn dat er een straat voor afgezet moet worden, daar is meer tijd voor nodig, legt Amanda uit. 

Het is altijd fijn als mensen je een compliment geven, omdat het weer lekker opknapt en wanneer je hun meldingen kunt oplossen, antwoordt Coen op de vraag wat zijn werk het leukste maakt. Ik vind het fijn naar mensen te luisteren om samen tot een oplossing te komen. Daarin krijgen wij veel vrijheid.

Ook aan de slag bij team Wijkbeheer? Neem eens een kijkje op www.denhelder.nl/vacatures en laat eventueel een open sollicitatie achter.