"Eerste stap naar klimaatbestendige binnenstad is gezet"

Wethouder Petra Bais heeft woensdag de werkzaamheden voor de aanleg van het regenwaterriool in de Beatrixstraat officieel afgesloten. Het nieuwe riool voert regenwater sneller af naar de gracht. De kans op wateroverlast bij fikse regenbuien is daardoor veel kleiner. De eerste stap naar het klimaatbestendig maken van de binnenstad is hiermee gezet, aldus Bais. Samen met projectleider Bart van der Willik en de jeugdbrandweer, die met hun materieel een zware bui simuleerde, demonstreerde ze dat het opgespoten water vlot de bodem inzakte.

Wethouder Petra Bais, de jeugdbrandweer en projectleider Bart van der Willik

Wethouder Petra Bais kreeg bij de officiële afsluiting van de werkzaamheden in de Beatrixstraat hulp van de jeugdbrandweer en projectleider Bart van der Willik

Het is heel belangrijk dat het regenwaterriool in de Beatrixstraat er nu ligt, benadrukte de wethouder. Door de klimaatverandering moeten we rekening houden met hevigere buien. Ook dan moeten inwoners en ondernemers erop kunnen rekenen dat ze droge voeten houden. Ze verwees naar de extreme regenbui in 2020 die veel overlast opleverde in het winkelgebied. Omdat onderzoek uitwees dat het risico op wateroverlast in de Beatrixstraat en omgeving hoger is dan in andere delen van de stad, heeft de gemeente de aanleg van het nieuwe riool voorrang gegeven.

Verbetering hele buurt

Ook in de rest van de binnenstad gaat de gemeente maatregelen treffen om in te spelen op de klimaatverandering. Daarnaast wordt groot onderhoud uitgevoerd. In het hele centrum en de Oostslootbuurt wordt het riool vervangen en verbeterd. Alle straten krijgen een nieuw riool voor afvoer van afvalwater en een nieuw riool voor afvoer van regenwater. Verder worden zoveel mogelijk regenpijpen aangesloten op het regenwaterriool. Niet alleen gaat de afvoer van regenwater hierdoor sneller, het is ook duurzamer omdat het relatief schone water niet meer langs de zuiveringsinstallatie hoeft.

Klaar voor de toekomst

Naast de aanleg van een nieuw riool wordt ook de openbare ruimte aangepakt. De gemeente gaat bijvoorbeeld straten zo aanleggen dat bij hevige buien regenwater tijdelijk wordt opgevangen in de rijweg. Daarnaast komt er meer groen in de buurt, want dat houdt ook water vast. Zo zijn straks het hele centrum en de Oostslootbuurt klaar voor de toekomst.

Volgende stappen

In oktober beginnen de eerste werkzaamheden in de Koningstraat. Voor de aanpak van de Keizerstraat en de Oostslootstraat en omgeving is gestart met de voorbereiding. Meer informatie over de plannen voor het gebied is te vinden op www.denhelder.nl/oostslootbuurt.