Column college

Met deze column geven we u elke twee weken een inkijkje in de wereld van het college van burgemeester en wethouders. Zij staan midden in de samenleving en werken dagelijks aan de kansen en uitdagingen in onze gemeente. Zij schrijven over actuele onderwerpen, die ook voor u belangrijk kunnen zijn. Wilt u reageren op deze column? Stuur dan, onder vermelding van ‘Column college’, een mail naar communicatie@denhelder.nl.

Tessa AugustijnHet is acht jaar geleden dat Nederland het Verenigde Naties-verdrag Handicap erkende. Dat wil zeggen dat onze regering heeft beloofd om de positie van mensen met een beperking (ik spreek liever van een uitdaging) te verbeteren. Dat verdrag is geen zinloze belofte. Dit jaar wordt Nederland daar door een speciaal comité van de Verenigde Naties op getoetst. De verwachting is dat de Nederlandse overheid flinke kritiek zal krijgen over het opvolgen van dit verdrag. 

Voor de uitvoering van het VN-verdrag handicap stelt de Rijksoverheid geen extra middelen beschikbaar aan gemeenten. Met andere woorden: er komen taken bij zonder dat hier geld tegenover staat. Dat komt dus bovenop alle taken die we als gemeente al moeten uitvoeren.

Dat houdt niet in dat wij bij de pakken neerzitten. We zetten ons voor een inclusieve gemeente waarin iedereen ertoe doet en van waarde is, ongeacht verschillen. En waar iedereen dezelfde rechten én kansen heeft om zelfstandig mee te doen, op alle terreinen van het leven.

Daarom ben ik als wethouder Inclusie heel blij met de Kees de Jager Inclusie-prijs. Met deze prijs verzamelen we ideeën die onze mooie gemeente nog inclusiever maken. Ook dit jaar reiken we deze prijs uit aan het meest inclusieve idee. Heeft u een goed idee? Op www.denhelder.nl/inclusieprijs vindt u alle informatie hoe u uw idee kunt indienen. Tijdens de vakantie kunt u er ook nog over nadenken want de uiterlijke datum waarop het idee bij ons binnen moet zijn is maandag 1 september.
 
Ik wens u een heel fijne vakantieperiode met mooi weer toe en kijk uit naar alle initiatieven en ideeën!

Tessa Augustijn, wethouder Inclusie