Column College: Dag van de zeevarenden

Met deze column geven we u elke twee weken een inkijkje in de wereld van het college van burgemeester en wethouders. Zij staan midden in de samenleving en werken dagelijks aan de kansen en uitdagingen in onze gemeente. Zij schrijven over actuele onderwerpen, die ook voor u belangrijk kunnen zijn.

Wilt u reageren op deze column? Stuur dan een mail naar communicatie@denhelder.nl onder vermelding van ‘Column college’.

Pieter KosDag van de zeevarenden

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) onderdeel van de VN, heeft 25 juni uitgeroepen tot internationale dag van de zeevarenden.

Betekenis

Op 25 juni worden alle zeevarenden wereldwijd in het zonnetje gezet, om ze te bedanken voor het werk dat zij, vaak ver van huis, iedere dag verrichten. Hun werk draagt er namelijk aan bij dat de 90 procent van alle goederen die wereldwijd worden verhandeld, veilig via zee in een haven binnenkomt.

Den Helder

In dat veilig aankomen heeft Den Helder natuurlijk een bijzondere rol. Den Helder als trotse thuisbasis van de Koninklijke Marine: de organisatie bij uitstek die zorgt voor veiligheid op en vanuit zee. Niet alleen in het zo nodig verdedigen van onze landsgrenzen, maar ook voor veilig transport over zee, vrije handelsroutes en het beschermen van kritieke infrastructuur op zee, bijvoorbeeld voor energie of dataverkeer.

Zeevaarders niet meer alleen ‘mannen met baarden’

Mannen met baarden! Het mag weer tegenwoordig, maar het hoeft gelukkig niet. De avonturen die besloten liggen in de tekst van het zeemanslied ’Al die willen te Kaap’ren varen, moeten mannen met baarden zijn’ hebben nog altijd aantrekkingskracht. Maar varen is vooral professionaliteit, veiligheidseisen, lang weg zijn, en soms groen zien van ellende bij windkracht 12…. 
Wat de Helderse haven ons ook leert is dat het al lang niet meer bebaarde zeevaarders ‘Jan, Piet, Joris en Corneel’ zijn. De haven trekt mensen vanuit de hele wereld om vanuit hier de zee op te gaan. Om vanuit Den Helder hun geld te verdienen. Dus ik zou de eerste regel willen veranderen in ‘Soufian, Nicole, Bruce en Josephine’. Zeevarenden van elke nationaliteit en ieder geslacht. 

Dank jullie wel en kom weer veilig thuis! Want daar wacht jullie het allerbelangrijkste. Degenen die dit allemaal mogelijk maken: het thuisfront.

Pieter Kos, havenwethouder