Campagne Ik rij MONO: we houden ons met één ding bezig. Het verkeer.

MONO staat voor één of alleen. Want als u rijdt of fietst, hoeft u maar op één ding te letten: de weg. Er zijn verschillende manieren om MONO te rijden. Bijvoorbeeld door vóór vertrek de telefoon op ‘Niet storen’ te zetten, zodat u niet wordt afgeleid door binnenkomende meldingen. En laat anderen voor vertrek weten dat u onderweg bent (“Mij Nie Appen!”), zodat zij weten dat ze u geen bericht moeten sturen. Dus: ogen op de weg, in plaats van op het scherm. Ook gamen, bedienen van navigatie, online vergaderen, muziek opzoeken en films kijken zijn vormen van afleiding. 

Mobiele telefoon in hand daarboven de tekst: Zet vóór vertrek je telefoon op Niet storen. Kom Veilig Thuis.Veilig voor u en anderen

Wethouder Tessa Augustijn (Verkeer en Vervoer) steunt de landelijke verkeerscampagnes MONO en Mij nie appen: Sociale media en mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. En dat hoeft ook niet, er is altijd snel contact met familie en vrienden en dat is natuurlijk heel fijn. Maar er is ook een andere kant: elke keer als u een berichtje ontvangt raakt u even afgeleid. En vooral in het verkeer kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Daarom is het belangrijk om geen berichten te lezen en te sturen tijdens het rijden. En het is niet alleen veiliger voor uzelf, maar ook voor andere verkeersdeelnemers.

In 3 seconden een voetbalveld verder

De meeste mensen weten wel dat appen tijdens het rijden of fietsen risicovol is, maar realiseren zich niet welke afstand ze in die paar tellen afleggen. Hoe gevaarlijk is het nu echt om even niet op de weg te letten? Een voorbeeld: Stel u bent in de stad en rijdt 50 km/u. Er komt een berichtje binnen en u leest het in 3 seconden. Dan heeft u 42 meter afgelegd zonder op te letten – dat is de lengte van een half voetbalveld! Rijdt u op de snelweg 120 km/u, dan bent u in 3 seconden alweer 100 meter verder. Dan heeft u dus een heel voetbalveld overgestoken – zonder te kijken. Zowel een bericht lezen als schrijven duurt vaak langer dan 3 seconden.

Rij Mono en kom veilig thuis

MONO rijden is ongestoord onderweg zijn. Zonder afleiding van uw telefoon. Zodat u uw ogen op de weg houdt en niet op een scherm. Toch is het als automobilist of fietser moeilijk om binnenkomende appjes en updates te weerstaan. Daarom doen we vanaf september mee aan de landelijke campagne ‘Ik rij MONO’. We willen namelijk dat iedereen veilig thuiskomt.