Bewindvoeringskosten flink gedaald

Uit cijfers van de eerste vijf maanden van dit jaar blijkt dat Den Helder op de goede weg zit wat betreft het terugdringen van bewindvoeringskosten. In vergelijking met dezelfde periode uit 2023 zijn de kosten met ongeveer 8% gedaald. Deze kosten worden betaald uit de bijzondere bijstand.

Dit is het resultaat van onderzoek en inspanningen in 2022 en 2023. Die waren nodig omdat de kosten van bewindvoering al een aantal jaren bleven stijgen. Zo is onderzocht wie de bijzondere bijstandsklanten zijn en waaruit de bewindvoeringskosten bestaan. Samen met de bewindvoerders en klanten hebben we onderzocht of een andere vorm van ondersteuning passender is. Nu bieden we begeleidingstrajecten aan personen aan die onder beschermingsbewind staan, met het doel ervoor te zorgen dat het bewind van deze personen kan worden beëindigd aan het einde van het bewindvoeringstraject. Deze inwoners krijgen gedurende het traject begeleiding van een financiële coach van de organisatie Plinckr Hub.

Betere samenwerking

Ook heeft de gemeente Den Helder vanaf medio 2022 met ruim twintig bewindvoeringskantoren een convenant ondertekend. Het doel van dit convenant is de samenwerking te versterken en daardoor de dienstverlening voor onze kwetsbare inwoners te verbeteren.

Ingezette trend

Wethouder Peter de Vrij is verheugd met deze ingezette trend: De cijfers laten zien dat onze aanpak werkt en onze gemiddelde kosten van bewindvoering vanuit de bijzondere bijstand aan het dalen zijn. Dat is niet alleen goed nieuws voor de mensen die het betreft maar ook voor het huishoudboekje van de gemeente in een tijd van bezuinigingen.