Verwelkom samen een nieuw gezin in Den Helder!

Samen Hier is een landelijke beweging van bewoners en organisaties die de manier waarop mensen op de vlucht naar Nederland komen en de opvang van vluchtelingen wil veranderen. Het doel is om vluchtelingen sneller te laten meedoen in de samenleving en hen een warm welkom te geven. Onze gemeente werkt hieraan mee samen met o.a. het Internationaal Vrouwen Centrum. In dit geval gaat het om vluchtelingen die rechtstreeks uit een vluchtelingenkamp komen, de zogenoemde ‘hervestigers”. Zij  gaan niet eerst naar een asielzoekerscentrum (AZC). 

Deze mensen hebben nog helemaal geen netwerk in Nederland en hebben daarom wat meer begeleiding nodig in de eerste maanden. Op de website van COA vindt u meer informatie over hervestigers.

Samen hierHoe werkt het?

U geeft zich alleen op óf met anderen. Vervolgens vormt u een groep van vrienden, buurtgenoten of collega's die samen een gezin ondersteunt. Wij koppelen dit netwerk aan een gezin dat vanaf december 2024 in Den Helder komt wonen. Hoe en wanneer u het gezin ondersteunt, bespreekt u met elkaar en uiteraard in overleg met het gezin.

Wat gaat u doen?

U deelt, samen met uw groep, uw enthousiasme en betrokkenheid met een  gezin dat net nieuw is in Nederland. De groep beantwoordt vragen en ondersteunt het gezin met het verder 'landen' in de nieuwe woonplaats. Denk bijvoorbeeld aan: kennismaken met het leven in Nederland: begeleiding naar een medische afspraak, samen sporten, zoeken naar een          vrijetijdsbesteding, met elkaar leuke plekken in Den Helder ontdekken. De groep zorgt   dat de nieuwe stadsgenoten zich welkom en thuis voelen. Dat kan door het gezin informatie te geven, maar ook een gids van de stad én tegelijkertijd een vriend(in) te zijn.

Wat bieden wij u:

  • De mogelijkheid om met een groep iets te betekenen voor een ander. 
  • De kans om mensen met een andere culture achtergrond te ontmoeten en van elkaar te leren;
  • Begeleiding van een deskundige van het Internationaal Vrouwen Centrum;
  • Een inwerkprogramma met een korte training en diverse workshops.

Interesse?

We organiseren op maandag 4 november 2024 om 19.30 uur een informatieavond. Kijk op www.samenhier.nl of mail naar info@samenhier.nl.