Nieuw: stappenplan participatie bij omgevingsvergunning

Als u een omgevingsvergunning of omgevingsplanwijziging aanvraagt bij de gemeente, bijvoorbeeld voor de bouw van een schuur of verbouw van een woning, dan moet u aangeven óf u aan participatie heeft gedaan en hoe. 

Participatie houdt in dat u de omgeving van het (bouw)project of initiatief betrekt bij de plannen. Om inwoners, organisaties en bedrijven daarbij op weg te helpen is een stappenplan ontwikkeld. U vindt het op www.denhelder.nl/informeer-uw-omgeving.

Wethouder Petra Bais is blij met het stappenplan: Het maakt het voor mensen en bedrijven die een plan willen indienen overzichtelijker hoe ze hun omgeving vooraf kunnen informeren of betrekken. Het is handig dit in een vroeg stadium te doen, want als ze weten wat de omgeving van het plan vindt, kunnen ze daar rekening mee houden bij de aanvraag. De kans op steun voor hun plan is daardoor groter. Ook zijn er dan misschien geen of minder bezwaren. Dat kan ervoor zorgen dat de aanvrager het plan sneller kan realiseren. 

Stappenplan ‘Informeer uw omgeving’

Participatie voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt kan uitdagend zijn, maar het helpt om steun voor uw plannen te krijgen. En het leidt tot betere keuzes en beslissingen. In het stappenplan ‘Informeer uw omgeving’ staat alle informatie over participatie: bijvoorbeeld hoe u de omgeving kan informeren en welk niveau van participatie bij een aanvraag past. En ook hoe u de resultaten van participatie in een aanvraag kunt meenemen.