Hard plastic en piepschuim naar het afvalbrengstation

In de plasticbak en -zak horen alleen verpakkingen uit de keuken of badkamer thuis. Ander afval dat (voor een deel) van plastic is, kunt u inleveren op het afvalbrengstation. Denk aan kapotte emmers, oud speelgoed of piepschuim. Deze producten zijn alleen goed te recyclen als ze worden weggebracht naar het afvalbrengstation. 

Hieronder een paar voorbeelden van instinkers:

  • Piepschuim
    Piepschuim bestaat uit kunststof, maar valt snel uit elkaar en kan daardoor niet goed verwerkt worden door een kunststofsorteerinstallatie. Bij het afvalbrengstation blijft het piepschuim bij elkaar in een bak. Alleen dan kunnen we het recyclen.
     
  • Harde kunststoffen
    Producten zoals kapotte emmers, speelgoed en tuinstoelen vallen allemaal onder harde kunststoffen en mogen daarom naar het afvalbrengstation. De plasticbak is bedoeld voor (kleine) plastic verpakkingen.
     
  • Groot verpakkingsmateriaal
    Denk bijvoorbeeld aan het plastic verpakkingsmateriaal wat om een nieuw bankstel of koelkast zit die geleverd wordt. Dit verpakkingsmateriaal is te groot en laat de machines in de fabriek vastlopen. Lever het daarom in bij het afvalbrengstation.
     
  • Landbouwplastic en –netten
    Grote stukken landbouwplastic en netten veroorzaken storingen in de sorteermachines. Daarom horen ze zeker niet thuis in de plasticbak. Deze materialen mogen ingeleverd worden bij het afvalbrengstation.
     
  • Overige producten
    Producten zoals een oud dekzeil, tuinslang, zwembad en zwembandjes zijn niet te recyclen en mogen daarom bij het restafval. Past het niet in de restafvalbak? Breng het dan naar het afvalbrengstation.

Twijfelt u?

Weet u niet waar u welk afval kwijt kunt? Dan kan de HVC-app u verder helpen. Zoek het product dat u weg wilt gooien op in de Afvalwijzer van de app. Die heeft een handige foto- en barcodescanner. Na het scannen ziet u direct in welke bak het moet of dat het kan worden ingeleverd op het afvalbrengstation. 

Goede afvalscheiding is belangrijk, omdat daardoor meer waardevolle grondstoffen bewaard blijven.