Grote actie in havengebied: gebouwen bezocht en verkeer gecontroleerd

De gemeente hield laatst – samen met de politie, douane, Koninklijke Marechaussee en Omgevingsdienst Noord-Holland Noord – een grote actie in het havengebied. Hierbij zijn gebouwen bezocht en er vond een verkeerscontrole plaats. Wij deden dit om extra zicht te krijgen op wat er in het gebied gebeurt en mogelijke overtredingen van de regels op te sporen. Ook deelden we informatie over de risico’s op criminaliteit en vroegen we aandacht voor veiligheid.

Controle van een auto in havengebied

Veiligheid

Havengebieden hebben overal in Nederland de aandacht. Er komen artikelen, mensen en geld bij elkaar. Ook zijn er vaak verschillende soorten bedrijven. Zij moeten aan allerlei eisen voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid, bouwtechniek en het milieu. Het controleren hierop is belangrijk om de veiligheid van iedereen te verzekeren.

Risico’s op criminaliteit

Havengebieden zijn over het algemeen bovengemiddeld onoverzichtelijk. Dat is voor criminelen interessant. De anonimiteit is er naar verhouding groot. Dit komt vooral doordat er weinig sociaal toezicht is. Dat is er bijvoorbeeld in een woonwijk vaak meer. Verder gebruiken criminelen bedrijven soms als een dekmantel voor het produceren en/of verspreiden van drugs, het witwassen van geld en andere vormen van misdaad. Tot slot hebben zeehavens een verbinding met open zee. 

In 2022 ontdekten we een plek in de haven waar anabolen werden geproduceerd. Ook in 2023 zijn er misstanden ontdekt. Bovendien zijn er signalen van ondernemers die door (mogelijke) criminelen zijn benaderd voor twijfelachtige activiteiten zoals het huren (van delen) van loodsen/schuren. Verhuurders hebben soms geen zicht op wat er na verhuur precies gebeurt  Deze voorbeelden laten zien dat het belangrijk is om mensen te informeren, toezicht te houden en waar nodig op te treden.

Resultaten

Alle betrokkenen zijn geïnformeerd over de risico’s en wat zij ertegen kunnen doen. Gelukkig had men de zaken meestal goed op orde. Nergens werden criminele zaken aangetroffen. Wel waren er aandachtspunten op het gebied van brandveiligheid en het milieu. Burgemeester Jan de Boer benadrukt het belang van deze acties. Veiligheid is enorm belangrijk. Wij komen op voor de mensen met goede bedoelingen en gaan de strijd aan met criminelen. Misdaad mag niet beloond worden.

Signalen van illegale of ongewenste situaties?

Ziet/herkent u signalen van illegale of ongewenste situaties? Meld het. U kunt (anoniem) melding doen bij de gemeente via: www.denhelder.nl/melden. Ook kunt u de politie bellen via 0900-8844 of anoniem melden bij de organisatie Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.