College presenteert begroting 2025

Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting voor 2025 vastgesteld en voorgelegd aan de gemeenteraad. In de begroting presenteert het college de plannen voor het volgend jaar en welke maatregelen nodig zijn om met minder geld uit het gemeentefonds financieel gezond verder te werken. Nieuw is de gisteren gepubliceerde webversie van de begroting.

Op de website denhelder.begroting-2025.nl kunnen inwoners en ondernemers de concrete plannen lezen die de gemeente volgend jaar gaat uitvoeren.

In de begroting 2025-2028 presenteert het college de plannen voor het volgend jaar en welke maatregelen nodig zijn om met minder geld uit het gemeentefonds financieel gezond verder te kunnen werken. Het college staat voor een stevige (thuis)haven van Den Helder voor de inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Een gemeente waar zowel inwoners, bezoekers als passanten graag verblijven. Den Helder groeit en blijft investeren in de gemeente en haar inwoners om te zorgen dat de sociaaleconomische positie op de middel- en lange termijn verbetert. De komende jaren ligt de focus op een aantrekkelijke woonstad met een gezonde economische basis.

Om te kunnen investeren terwijl het Rijk de gemeente kort op de inkomsten, is er een flink pakket aan maatregelen in de begroting opgenomen. De begroting omvat een pakket van meer dan € 8 miljoen aan maatregelen om de inkomsten te verhogen en uitgaven te verminderen. Behalve de korting vanuit Den Haag moet ook ruimte worden gemaakt voor de concrete nieuwe uitgaven. Uitgaven voor 1.500 nieuwe betaalbare woningen, investeringen in de haven en verkeersveiligheid.

Wethouder financiën Peter van Diepen: Namens het college kan ik een sluitende begroting 2025 presenteren en daar ben ik blij mee. Het was wel een uitdaging om de begroting sluitend te krijgen. Dit kwam door de bezuinigingen die het Rijk vanaf 2026 gaat doorvoeren. Dit gaat voor onze gemeente om een bedrag van € 6,6 miljoen. Als het Rijk deze bezuiniging niet terugdraait, dan gaan inwoners en ondernemers dit voelen vanaf 2026. Ondanks de bezuinigingen kunnen we toch investeren in de stad, onder andere in de woningbouw en de economie. Dat is positief.

Sluitende begroting 2025

In de begroting staan alle inkomsten en uitgaven van het komend jaar beschreven. De totale begroting heeft in 2025 een omvang van ca. € 267 miljoen. De begroting voor 2025 van de gemeente is sluitend. Dat betekent dat de uitgaven en inkomsten met elkaar in evenwicht zijn. Met voldoende reserves om risico’s op te vangen en geld om verder te kunnen investeren. Een sluitende begroting is een belangrijke voorwaarde om de plannen van de gemeente waar te maken.

De commissie Bestuur en Middelen behandelt de begroting op donderdag 10 oktober 2024. De gemeenteraad behandelt op maandag 4 november 2024 de begroting.