Alcoholvergunning
Gaat u alcohol verkopen of schenken in een horecabedrijf? Dan heeft u een alcoholvergunning nodig. Zonder geldige vergunning mag u geen alcohol schenken.
Een alcoholvergunning en exploitatievergunning is persoonsgebonden en geldig op één locatie.
Een alcoholvergunning moet worden aangevraagd voor:
- horecabedrijven
- kantines
- bedrijfsrestaurants
- slijterijen
- paracommerciële instellingen, zoals wijkhuis, buurthuis en sportvereniging.
Cafetaria’s en snackbars mogen zonder horecavergunning zwak-alcoholhoudende drank verkopen. Maar de drank mag er niet opgedronken worden. De drank wordt meegegeven aan de klant om bijvoorbeeld thuis gedronken te worden. U valt dan binnen de categorie droge horeca. Hiervoor moet u wel een exploitatievergunning aanvragen.
Met een alcoholvergunning mag u alcohol verkopen en schenken aan personen van 18 jaar en ouder. U kunt de vergunning krijgen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Iedere leidinggevende is minimaal 21 jaar oud.
- Iedere leidinggevende beschikt over de Verklaring Sociale Hygiëne.
- De leidinggevende staat niet onder curatele en is niet in aanraking (geweest) met politie of justitie. Wij doen navraag bij politie en justitie.
- Minimaal één leidinggevende is aanwezig tijdens de openingstijden. Deze leidinggevende moet op de vergunning vermeld staan.
- De inrichting moet voldoen aan de eisen die staan in de Alcoholwet en het Bouwbesluit. Op de website van Koninklijk Horeca Nederland kunt u de eisen nalezen.
- U moet voldoen aan de regels van integriteit. Dit betekent dat iedere aanvraag voor een Horecavergunning wordt getoetst aan de wet Bibob. De Bibob-toets maakt onderdeel uit van de beoordeling van uw vergunningaanvraag. Met het Bibob-onderzoek wordt onder andere de betrouwbaarheid van uw onderneming gecontroleerd. En van de personen die bij uw onderneming betrokken zijn.
De gemeente heeft de volgende documenten nodig:
- Voor een horecabedrijf: Een volledig ingevuld aanvraagformulier model A (pdf).
- Voor een paracommerciële instelling: Een volledig ingevuld aanvraagformulier model B (pdf).
- Een uittreksel Kamer van Koophandel.
- Verklaring leidinggevende of leidinggevenden werkzaam in de inrichting: formulier bijlage bij model A (pdf). In dit formulier geeft u per leidinggevende meer informatie, zoals persoonsgegevens.
- Kopie van een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaartkaart) van de eigenaar en de leidinggevende(n).
- Voor iedere leidinggevende een kopie SVH-diploma sociale hygiëne. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij SVH Onderwijscentrum. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0900 14 02.
- Een volledig ingevulde Bibob-vragenlijst (pdf) inclusief de bijbehorende bijlagen.
Stuur de documenten naar vergunningen@denhelder.nl. Wij nemen daarna contact met u op.
- Voor een horecabedrijf: € 591,70
- Voor een paracommerciële instelling: € 151,55
Na uw aanvraag neemt de gemeente contact met u op. Binnen 8 weken krijgt u een brief (beschikking) waarin staat of de vergunning wordt verleend.
Bel dan naar telefoonnummer 14 0223 (maandag tot en met vrijdag, 8.30 tot 17.00 uur).