Theater de Kampanje winnaar Kees de Jager Inclusieprijs 2024

Juryvoorzitter Ria de Jager, wethouder Peter de Vrij en oud-winnaar en voorzitter Helders Historisch Reddingboten Collectief (HHRC) Albert Winkel reikten dinsdagavond 8 oktober 2024 de Kees de Jager Inclusieprijs uit aan Theater de Kampanje voor hun idee voor een inclusieve samenleving. Het theater ontvangt 5000 euro om live beeldbeschrijving aan te bieden aan mensen die blind of slechtziend zijn. Directeur Arjaen Kersten nam de prijs namens Theater de Kampanje in ontvangst. 

wethouder Peter de  Vrij, directeur Theater de  Kampanje Arjaen Kersten en juryvoorzitter Ria de Jager

wethouder Peter de Vrij, directeur Theater de Kampanje Arjaen Kersten en juryvoorzitter Ria de Jager

Het plan van de Kampanje is om 'Komt het Zien!' in te huren om live beeldbeschrijving in het theater te verzorgen. Deze organisatie zorgt voor een blindentolk tijdens voorstellingen. Zo kunnen bezoekers met een visuele beperking alles volgen. Via een koptelefoon horen ze dan live de beeldbeschrijving van de aanwezige blindentolk en missen ze niets. Zo is theater leuk voor iedereen, óók als je minder of niets ziet.
 
Wethouder Peter de Vrij is blij met alle mooie ideeën die we hebben ontvangen: De Inclusieprijs is bedoeld om inspirerende voorbeelden - die inclusie en toegankelijkheid verbeteren - in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar hebben we elf initiatieven en projecten ontvangen en het zou geweldig zijn als we dat aantal volgend jaar kunnen verdubbelen.

Beoordeling jury

De jury (bestaande uit Ria de Jager, Jelmer Vlot, Jaap Hertog, Jiva Rajaratnam en Albert Winkel) vond het plan van het theater goed uitgewerkt en onderbouwd. En dat het bijdraagt aan het wegwerken van zichtbare en onzichtbare drempels. Ook het feit dat het idee goed uitgevoerd kan worden, scoorde veel punten. 

Over de Kees de Jager Inclusieprijs

De Kees de Jager Inclusieprijs wordt jaarlijks toegekend aan een idee of initiatief dat bijdraagt aan een samenleving waar iedereen kan meedoen. Ongeacht leeftijd, religie, seksuele voorkeur, afkomst, handicap of opleiding.