Terugblik op de Week van de Veiligheid

Tijdens de Week van de Veiligheid vonden er verschillende activiteiten plaats. Zo was er aandacht voor fietsendiefstal, drugscriminaliteit en veiligheid in en om het huis. De Posifiets-campagne en de activiteiten op de zaterdagmarkt werden vooraf aangekondigd. Acties rondom inbraakpreventie en winkeldiefstal hielden we bewust onaangekondigd.

Jan de Boer

Burgemeester Jan de Boer in gesprek met bezoekers over veiligheid op de zaterdagmarkt

Posifiets: ruim 80 ongebruikte fietsen weggehaald van stations

Met de Posifiets-actie vroegen we samen met de NS aandacht voor het veilig stallen van fietsen. Wilt u uw fiets veilig neerzetten? Zet hem dan in een rek en gebruik twee sloten. Daarnaast zijn tijdens een opruimactie ruim 80 ongebruikte fietsen weggehaald van stations Den Helder Centraal en Den Helder Zuid. Eigenaren hebben dertien weken de tijd om hun fiets op te halen. Daarna gaan de fietsen naar een goed doel. 

Witte voetjes-actie: bewustwording in de wijk

Tijdens de 'witte voetjes'-actie bezochten politie en gemeentelijke handhavers huizen in Julianadorp en Den Helder. Ze controleerden of ramen en deuren goed gesloten waren. Werd een open raam of deur aangetroffen en was de bewoner thuis, dan volgde een gesprek over de risico’s van inbraak. Was er niemand thuis, dan lieten zij een papieren 'wit voetje' achter met de tekst: ‘Dit had de afdruk van een inbreker kunnen zijn’. In totaal zijn er tientallen witte voetjes uitgedeeld. Met deze actie willen we inwoners bewuster maken van de risico’s op inbraak en laten zien wat zij zelf kunnen doen om dit te voorkomen.

Heterdaadactie tegen winkeldiefstal

Op donderdag 9 oktober voerden politieagenten van het basisteam Den Helder een heterdaadactie uit bij drie supermarkten. Vermomd als gewone burgers liepen zij rond in de winkels en hadden toegang tot de camerabeelden. Het doel van deze actie was om winkeldiefstal direct aan te pakken en de veiligheid voor ondernemers en klanten te vergroten. Door onopvallend aanwezig te zijn, konden de agenten snel ingrijpen bij verdachte situaties. Zo geven we een duidelijk signaal af dat winkeldiefstal niet wordt toegestaan.

Een geslaagde week 

De activiteiten tijdens de Week van de Veiligheid trokken veel belangstelling. Op de stations, tijdens de ‘witte voetjes’-actie en op de zaterdagmarkt werden er vele gesprekken gevoerd. Veel mensen gaven aan veiligheid een belangrijk onderwerp te vinden en graag te willen bijdragen aan de veiligheid in hun wijk. 

Verdachte situatie? Bel 112!

Naast het treffen van maatregelen kunt u ook zelf opletten op inbrekers en verdachte situaties. Ziet u iets wat niet klopt? Bel dan meteen 112. Zo helpen we samen de buurt veilig te houden.