Jip de Jong is onze nieuwe kinderburgemeester!

Als jullie op mij stemmen krijgen jullie daar een sportieve, rookvrije, maar vooral fijne gemeente Den Helder voor terug! Met deze quote kreeg Jip de Jong (10 jaar) de meeste stemmen van zijn leeftijdsgenoten in de verkiezing voor de nieuwe kinderburgemeester. Hij neemt het stokje over van Dien Hoogland.

Jip de Jong

Jip de Jong

Elke twee jaar organiseren we een verkiezing van een kinderburgemeester. Vrijwel alle scholen in de gemeente Den Helder hebben het project kinderburgemeester inmiddels volledig omarmd. Maar liefst 23 (van de 26) scholen deden dit keer mee. Zestien scholen hebben een kandidaat-kinderburgemeester (uit groep 7) aangemeld. De andere scholen hebben uitgebreid aandacht aan het onderwerp besteed. Al met al een heel positief resultaat! 

Verkiezingen

De kandidaten maakten een verkiezingsfilmpje waarin ze allemaal een korte toespraak gaven. De kinderen op de deelnemende scholen brachten vervolgens hun stem uit op hun favoriete kandidaat (van een andere school, niet op hun eigen kandidaat). Jip de Jong van basisschool de Rank kreeg verreweg de meeste stemmen en wordt tot nieuwe kinderburgemeester gekozen. 

De nieuwe kinderburgemeester

Jip wil zich inzetten om Den Helder mooier te maken. Met aandacht voor schaduw en natuur op schoolpleinen. Voor een rookvrije omgeving wil hij de strijd aangaan tegen sigaretten en vapes: Dat is slecht voor je gezondheid en ik wil voorkomen dat kinderen daaraan gaan beginnen. Jip wil zich ook hard maken voor een inclusieve samenleving: Ik wil dat iedereen gelijk is, met of zonder beperking!

Hulp van de kinderraad

En Jip hoeft dit niet alleen te doen. Hij heeft hulp van de vijftien andere kandidaten die nu de kinderraad vormen. Een paar keer per jaar komen ze bij elkaar om de plannen verder uit te werken. Daarnaast helpt Jip burgemeester Jan de Boer en een aantal wethouders tijdens officiële gebeurtenissen.

Uitnodigingen voor een activiteit voor de kinderburgemeester, of onderwerpen waar de kinderraad over mee kan denken kunt u mailen naar kinderburgemeester@denhelder.nl

Officiële installatie

Burgemeester Jan de Boer en wethouder Fotigui Camara installeren Jip de Jong en de kinderraad op woensdagmiddag 6 november 2024 om 15.00 uur in Bibliotheek School 7. Dien Hoogland draagt dan letterlijk de 'ambtsketen' over en neemt officieel afscheid. Met de genodigden zit de zaal helaas vol. 

Om iedereen de kans te geven de huldiging live te zien wordt de bijeenkomst op 6 november 2024 vanaf 15.00 uur live uitgezonden via www.denhelder.nl/kinderburgemeester.